Afganisztán második legnagyobb városa a tálibok kezében

Posted by
Kandahar és Herat Afganisztán második és harmadik legnagyobb városa a harcos iszlamista tálibok kezére jutott. Tekintettel a tálibok gyors területi térnyerésére, Erdoğan török elnök tárgyalni akar az iszlamista vezetéssel.

Tobias Matern, Frank Nienhuysen és Arne Perras

A nemzetközi csapatok Afganisztánból való kivonulásával az iszlamista tálibok tovább nyomulnak előre és számos területet hódítanak meg. Térnyerésük mértéke drámai. Csütörtök este elfoglalták az ország déli részén fekvő Kandahárt, Afganisztán második legnagyobb városát. Ezt két parlamenti képviselő és egy tartományi tanácsos is megerősítette a Német Sajtóügynökségnek. Ez a 13. város, amely egy héten belül az iszlamisták kezére került. A fontos városok közül a kormány jelenleg csak a fővárost, Kabult, az északi Mazar-i-Sharifot és a keleti Dzsalalábádot tartja birtokában.. A kormány és a tálibok között Kandahárban több mint három héten át heves összecsapások zajlottak a város belsejében, mielőtt a biztonsági erők kiürítették volna a várost – mondta Gul Ahmad Kamin, a tartományt a parlamentben képviselő parlamenti képviselő. A kormányerők végül elhagyták a fő kormányhivatalokat, és visszavonultak.
Kandahar elestével a tálibok egy hét alatt az ország 34 tartományából 13-at foglaltak el. Csak csütörtökön három várost sikerült elfoglalniuk – köztük a harmadik legnagyobb várost, Heratot és a stratégiai szempontból fontos Gasni várost, amely mindössze 150 kilométerre fekszik Kabultól. Az afgán kormány képviselői egyelőre nem kommentálták a gyorsan változó eseményeket.

Az afgán kormány erő katonái kivonultak Kandaharból
Politik Afghanistan Die Taliban als neue Nachbarn

Közép-Ázsia egész területén félelem uralkodik: a Nyugat kivonulása hatalmi vákuumot hagyott maga után, amelybe most a tálibok nyomulnak be.Tekintettel a tálibok drámai területi térnyerésére, az amerikai erők azonnal további mintegy 3000 katonát vezényelnek a kabuli repülőtérre. A cél az amerikai nagykövetségi személyzet rendezett csökkentésének támogatása – magyarázta John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője. Ezenkívül az USA további 4000 katonát vezényel Kuvaitba és 1000-et Katarba – arra az esetre, ha erősítésre lenne szükség. Az amerikai katonák afganisztáni kivonulásának azonban még augusztus 31-ig be kell fejeződnie – mondta Kirby helyi idő szerint csütörtökön. Nagy-Britannia további mintegy 600 katonát akar küldeni, hogy segítsen az afganisztáni britek hazatelepítésében.

A tálib harcosok így kevesebb mint egy hét alatt a 34 tartományi fővárosból 12-t elfoglaltak. További tálib támadásokat jelentettek a déli Kandahar és Lashkargah városokból is. Kandaharban állítólag már elfoglalták a börtönt, Lashkargahban a rendőrkapitányságot. Kezdetben meg nem erősített jelentések szerint Kandahar már nagyrészt a tálibok ellenőrzése alatt áll. A drámai eseményekre való tekintettel az amerikai kormány úgy döntött, hogy a kabuli nagykövetség személyzetét a minimálisra csökkenti. A Közel-Keletről egy-két napon belül Kabulba szállítandó mintegy 3000 katonának kell biztosítania a személyzet távozását. Ez magában foglalhatja a repülőtérre és a repülőtérről érkező konvojok biztosítását is – mondták. Ezen túlmenően a katonáknak segíteniük kell a volt afgán amerikai ügynökségi és katonai személyzet kimenekítésében, akik a tálibok elől akarnak biztonságot keresni. Az Egyesült Államokba szállítják őket, ahol vízumot kapva újrakezdhetik az életüket. “Ez időben korlátozott küldetés, szűk mandátummal” – mondta Kirby, a Pentagon szóvivője. Ugyanez vonatkozik a térségben maradó katonák elhelyezésére is – mondta. A jelentés szerint létszémuk legfeljebb 4000 katona, aki a jövő héten érkezik Kuvaitba, az amerikai Észak-Karolina államból származó légi hadosztály egyik harci egységéhez tartoznak.

A 600 000 lakosú Herat történelmi városának elestét hetekig tartó támadások előzték meg. A tálibokat kezdetben a helyi politikus és egykori hadúr, Ismail Chan biztonsági erői és milíciái tartották féken, és részben vissza is szorították őket. A tartományi tanácsosok csütörtök délután óta egyre több harcról számoltak be Heratból. A tálibok kelet felől nyomultak be a városba, és 200 méterre megközelítették a kormányzó rezidenciáját. Ismail Chan milíciája a város nyugati részén egy újabb iszlamista támadás elhárításával volt elfoglalva. Észak felől is előrenyomultak – mondta egy másik tartományi tanácsos. Csütörtök este a kormányzó palotája, a rendőrkapitányság és a börtön végül tálib ellenőrzés alá került. Az iszlamisták szabadon engedték a foglyokat, ahogy azt más, általuk elfoglalt városokban is tették. A biztonsági erők nem harcoltak – mondta Ghulam Habib Hashimi tartományi tanácsos.

Csak az Ismail Chan által nemrégiben összegyűjtött népfelkelő erők álltak volna ellen a város elfoglalásának. A kormányzó és más tisztviselők a repülőtér közelében lévő katonai bázisra vonultak volna vissza. Azonnal tisztázatlan volt, hogy hol van Ismail Chan, aki az Északi Szövetség egyik vezetőjeként 2001-ben segített az Egyesült Államoknak a tálibok elűzésében.

Az elmúlt hetekben a helyi tisztviselők szerint a tálibok többször is behatoltak a városba rövid támadásokra, majd azonnal visszavonultak. Herat tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy ez és a közösségi médiában közzétett, a városban készült szelfik rettegést keltettek a polgárok körében.

A New York Times itteni tudósítója  szerint az amerikai kormány most arra számít, hogy a főváros, Kabul, és így az afgán kormány is megbukik a következő 30 napon belül. A Pentagon több ezer katonát helyez készenlétbe, hogy lehetővé tegye az amerikai nagykövetség evakuálását és az amerikai állampolgárok biztonságba helyezését. A jelentés szerint az USA ráadásul megpróbálja meggyőzni a tálibokat, hogy Kabul elfoglalása esetén ne rohamozzák meg az amerikai nagykövetséget. Kabult akkor lehet megtartani, ha az afgán biztonsági erők nagyobb ellenállást tanúsítanak – idézi a lap amerikai katonai és kormányzati forrásokat. A Fehér Házban az aggodalom és a lemondás keveréke uralkodik, mondják. A külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok további 3000 katonát fog a kabuli repülőtérre vezényelni, hogy támogassa a nagykövetség személyzetének egy részének rendezett kivonását. Kezdetben a polgári személyzetet a tervek szerint tovább csökkentik. Az amerikai hadsereg augusztus végéig el akarja hagyni az országot. Ez továbbra is a terv – hangsúlyozta egy szóvivő. Nagy-Britannia további több száz katonát akar Afganisztánba küldeni, hogy segítsen a britek hazatelepítésében az országból. A 600 további katonai erő a következő napokban érkezik Kabulba – jelentette be a brit védelmi minisztérium.

(A Süddeutsche Zeitung helyszinen dolgozó munkatársainak írása)
Magyarra fordította: újnépszabadság)

Einem Bericht der New York Times zufolge geht die US-Regierung mittlerweile von einem Fall der Hauptstadt Kabul und damit der afghanischen Regierung binnen der nächsten 30 Tage aus. Das Pentagon setze Tausende Soldaten in Alarmbereitschaft, um eine Evakuierung der US-Botschaft zu ermöglichen und amerikanische Staatsangehörige in Sicherheit zu bringen. Zudem versuchen die USA dem Bericht nach die Taliban dazu zu bringen, die US-Botschaft im Falle einer Einnahme Kabuls nicht zu stürmen. Kabul könne gehalten werden, wenn die afghanischen Sicherheitskräfte mehr Widerstand leisten würden, zitiert die Zeitung US-Militär- und Regierungsquellen. Im Weißen Haus herrsche eine Mischung aus Sorge und Resignation.

Die USA werden nach Angaben des Außenministeriums zudem zusätzliche 3000 Soldaten an den Flughafen Kabul verlegen, um den geordneten Abzug von Teilen des Botschaftspersonals zu unterstützen. Zunächst soll das zivile Personal wie geplant weiter reduziert werden. Das US-Militär will das Land eigentlich bis Ende August verlassen. Dies sei auch weiter der Plan, betonte ein Sprecher. Auch Großbritannien will mehrere Hundert weitere Streitkräfte nach Afghanistan schicken, die bei der Rückführung von Briten aus dem Land helfen sollen. Die 600 zusätzlichen militärischen Kräfte würden in den kommenden Tagen in Kabul ankommen, teilte das britische Verteidigungsministerium mit.

Ein Sprecher des US-Außenministeriums sagte, die internationale Gemeinschaft werde keine neue afghanische Regierung anerkennen, falls diese die Macht mit Gewalt an sich gerissen haben sollte. Diese “Botschaft an die Taliban” werde später auch in einer gemeinsamen Stellungnahme mit mehreren internationalen Partnern, darunter auch Deutschland, ausgedrückt werden. (12.08.2021)

Címkép: Tálib őrjárat Kandahar elővárosában