Mire gondolt a költő?

Posted by

Fábián András
>Momentán éppen Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének durrant el az agya. Mindjárt előre is bocsátanám, hogy ne dőljünk be neki. Meg azt is, hogy Domokos – akárcsak Matolcsy MNB elnök – nem a nagy meleg miatt beszél össze vissza. Lendüljünk át előbb röviden a fényes tekintetű jegybankelnökön. Ez ugyanis a kevésbé bonyolult. Matolcsy (látszólag) Orbánt támadó kijelentései előre megtervezettek. Ha jól odafigyel, aki odafigyel, világosan kirajzolódik, hogy a kritika éle nem is az imádott Orbán Viktort metéli, hanem a mit sem sejtő Varga Mihályról tépi le az álarcot. Ő tette tönkre a gazdaságot, öntötte vasba és betonba az országot, ahelyett, hogy agyakba fektetett volna. Ezt állítja Matolcsy.

Azt is mondta ez a Matolcsy, hogy az újrainduló magyar gazdaságnak nincs szüksége a kormány által 2022-re betervezett 5,9 százalékos költségvetési hiányra. Szerinte „az egyensúlyi felzárkózáshoz már 2022-ben vissza kell térni a 3 százalék körüli hiányhoz és a dinamikusan csökkenő államadósság-rátához”. Ezek nélkül ugyanis még jobban eladósodik az állam. A pandémia miatt lelassult, de újrainduló növekedés ugyanakkor pénzügyi korlátokba ütközik.

Tudjuk, persze, tudjuk, hogy ebben az országban senki nem tesz semmit anélkül, hogy azt a despota Orbán Viktor hallgatólagosan vagy nyíltan jóvá ne hagyja. Matolcsi sem. Viszont tudjuk, hogy a Fidesz stratégiai érdeke, hogy egy esetleges, bár nem kívánt, kormányváltás esetén a jegybankelnök mindenképpen a helyén maradjon. Az intézmény vezetője ugyanis hatalmas katyvaszt tud kavarni, ha a politikai (pártpolitikai) érdek úgy kívánja. Durván megemeli a jegybanki alapkamatot és már csődben is van a fél ország. Mennek az emberek az utcára meg tönkre. Most tehát demonstrálni kell, hogy az MNB a kormánytól független. Lám! – Matolcsy milyen lényegében nagyon is pozitív gazdaságpolitikában gondolkodik és mennyire tisztán látja az összes gazdasági problémát.

Itt robban be a képbe Domokos kolléga. Nem is akárhogyan. Lényegében keresztbe veri Matolcsy mester demarsát. Bár az illegitim Alaptörvény nevű irat is kimondja, hogy az ÁSZ-nak az a küldetése, hogy „szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét, és hozzájáruljon a jó kormányzáshoz”. Az a dolga, hogy ellenőrizze a hatékony és a törvényeknek megfelelő gazdálkodást, a költségvetési törvény szabályoknak megfelelő végrehajtását, a zárszámadás és a valóság viszonyát. Vagyis ellenőrizzen és a ténymegállapító jelentésein, korrekciós javaslatain túl más módon ne avatkozzon bele a gazdaság és a pénzügyek alakításába.

Persze azonnal joggal vetődik fel a kérdés, hogy – példának okáért – hol volt ez a remek intézmény a lélegeztetőgépek és a kínai vakcina beszerzésekor. Hol van most, amikor az említett irgalmatlan mennyiségű, felesleges gépezetből 33-at úgy ajándékoztunk el Mongóliának, hogy a külügyekért felelős pólós, farmeres, rongy hátizsákos, laza kis fickó ehhez három repülőgépet reptessen a költségvetés ki tudja melyik fejezete terhére. Arról most nem beszélnék, hogy IV. Béla királyunk forog a sírjában. Neki ugyanis csak a tatárjárás, mongol dúlás jutott osztályrészül. Most meg ez a nagy jótékonykodás. Mongol barátainknál Dzsingisz kán születésnapja máig nemzeti ünnep. (Az utóbbi idők tapasztalatai arra intenek, hogy itt megjegyezzem, hogy ezek csupán az én szellemesnek szánt megjegyzéseim.) Minden esetre érdemes lenne megtudni, hogy miféle külpolitikai érdekek is inspirálták a roppant drágán kivitelezett látogatást. Maximum arra gondolhatunk, hogy másnak nem kellettek ezek a gépek, ott meg – gondolom a sok homok miatt – mindig jól jön egy kis friss oxigén.

Node, ugyebár, a Domokos. Elmondom én, hogy miért beszél az ÁSZ elnök olyan dolgokról, amelyhez neki a világon semmi köze nincsen. Pontosabban annyi, hogy ellenőrizze: befolyt-e időben és mennyiségben az az adótömeg, amelynek be kellett folynia, hogy az állami költségvetés működése biztosított legyen. Hát ez a Domokos most azt javasolta, hogy becsüljük meg a munkát és álljunk el a jövőben a személyi jövedelemadó beszedésétől. A terv lényege természetesen az, hogy egyrészt mozgósítsa a széles néptömegeket a Fidesz melletti szavazásra. Másrészt egy esetleges kormányváltás esetére totális káoszba sodorja a költségvetést. Irgalmatlanul megnövelje az államháztartási hiányt és gyakorlatilag lehetetlenné tegye az új kormány működését. Minden bizonnyal és szokás szerint a választások utánra lehetne időzíteni a reform bevezetését, bele lehetne írni az Alaptörvénybe is, amit 2/3-dal lehetne megváltoztatni, ha a Fidesz marad. Ha meg nem, akkor sokáig nem lesz hatalmon az ellenzék. Nem is beszélve egy ilyen intézkedés visszavonásának népszerűtlenséget fokozó hatásáról. Rafinált terv.

Jómagam viszont arra gondoltam, hogy miután maga a terv kiagyalója is a munka és a dolgozó ember megbecsülésének növelését tűzte zászlajára, vagyis mintegy 4,5 millió ember életét befolyásolná, ezért ezt a kérdést mi sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Természetesen a költségvetési egyensúly fenntartása sem kevésbé fontos, hiszen szükség van a kórházak, rendőrség, minisztériumok és például az Állami Számvevőszék működtetésére is. (Persze Domokos nélkül.) Az állam kiadásait pedig csak az állam bevételeiből lehet fedezni. Ennek megfelelően a sávozott jövedelemadó a jó megoldás. 0% a minimálbéreseknek, 5% az átlagjövedelemmel rendelkezőknek. Az 5 millió forint feletti jövedelmeket már akár 50%-kal, a 100 millió felettieket pedig akár 85%-kal lehetne adóztatni. Nem tudom, Domokos úr mennyit keres, de remélem ez így is tetszene neki.

Abban már nem vagyok biztos, hogy Mészáros és társai is hasonlóan boldogok lesznek ettől a változástól, de hát a munkát meg kell becsülni, a költségvetéshez szükséges adókat pedig be kell szedni. Vagyis ezekkel a kicsiny változtatásokkal én támogatom az ÁSZ elnökének amúgy ostoba javaslatát. Akinek meg nem tetszik – tudjuk – annak el lehet menni.

 

Címkép: Domokos László, ÁSZ