A gyermekvédelmi törvény hatása az irodalomra és a könyvesboltokra

Posted by
A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
Legutóbb, pontosan egy hónapja, amikor az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, írtam az Orbán-kormány hírhedt, pedofíliát és az LMBTQ-közösséget összegyúró törvényéről. Akkor “szalmaszálba kapaszkodásnak” neveztem Varga Judit igazságügyi miniszter folyamatos érvelését, és Orbán Viktor jogi csapatának erőfeszítéset miszerint a  Bizottság döntése “álhíreken” alapul. Számomra a kormány azon kísérlete, hogy racionális magyarázatot adjon egy irracionális jogszabályra, csak azt mutatta, hogy teljesen hiábavalóak az arra irányuló erőfeszítései, hogy hitelessé tegye az ügyét.

A törvényjavaslat megtiltotta a homoszexualitás és a nemváltoztatás “népszerűsítését” és/vagy “bemutatását” 18 év alatti gyermekek számára. Az emberek azt remélték, hogy az új törvény elfogadását követően tervezett végrehajtási utasítás egyértelműbbé teszi majd annak rendelkezéseit. Sajnos, ha lehet, az Orbán-rezsim nagyszerű jogászai által készített részletek még jobban elmaszatolták az amúgy is átláthatatlan törvényt.
Olvasóimnak lefordítottam angolra. magyarul így hangzik:

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 20/A. §-sal egészül ki:

20/A. § (1) Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.

(2) Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.

(3) Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.

A rendelet 30 nap múlva lép életbe, és a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

Ezek a végrehajtásról szóló rendelet kiegészítések csak a könyvesboltokat érintő korlátozásokkal foglalkoznak, és a többi médium, például a filmek és a képzőművészet sorsát még mindig homályban hagyják, de még a könyvkiadók és a könyvkereskedők sem tudják, mit jelentenek a gyakorlatban. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) összehívja a kis- és nagy könyvpiaci szereplőket egyaránt tömörítő elnökségét, mert mindenki tanácstalan, amikor a rendeletek valódi értelmét kell megfejteni. Az MKKE további utasításokat fog kérni az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Sok sikert Dr. Kásler Miklósnak!

Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. igazgatója, irodalomtörténész joggal mutatott rá, hogy szigorúan véve minden olyan szexuális tevékenységet, amely nem a nemzést szolgálja, “öncélú szexualitásnak” nevezhetnének, ami a “világirodalom felét” kizárná a 18 éven aluliak olvasmányai közül.  Vannak olyan esetek, mint  például Szapphó (Kr. e. 630-570 körül) költészete, amelyben – az Orbán-kormány által bevezetett alaptantervben – a “tiltott” kategóriába sorolt irodalmi művek szerepelnek. Amikor újságírók érdeklődtek e művek sorsáról, a minisztérium szóvivője lazán közölte, hogy ezek a művek természetesen mentesülnek a törvény alól. Ez a logikai ugrás elég jó képet adhat arról, hogy mi folyik a minisztériumban és a kormányban.

A könyvkereskedőket az a rendelkezés is nagyon zavarja, hogy a könyvesboltoknak 200 méternél távolabb kell lenniük a templomoktól, óvodáktól és iskoláktól, mivel a könyvesboltok általában a kisebb városok központjában találhatók, ahol egy-két templom és több iskola is található. Attól tartanak, hogy boltjaik a dohányboltok és kocsmák sorsára jutnak.

Aki nem követi a Fidesz 2010 óta tartó kormányzásának történetét, az talán nem tudja, hogy 2012-ben a kormány monopolizálta a dohánytermékeket, és külön dohányboltokat hozott létre. A 7000 dohánybolt létrehozásának állítólagos oka az volt, hogy “megakadályozzák, hogy a tizennyolc év alatti fiatalok cigarettát vásároljanak”. Az utcára néző kirakatokat elsötétítették, hogy senki ne lássa a bent árult termékeket. A dohányboltok pedig nem működhettek iskolák közelében. Természetesen az üzletek felállításának valódi okának semmi köze nem volt a gyerekekhez. A dohánykoncessziók lehetőséget adtak a Fidesznek, hogy megjutalmazza néhány támogatóját.

Az irodalmi világ, biztos vagyok benne, nem marad csendben. Nyáry Krisztián például már dolgozik egy antológián, amelynek címe “Nem kötelező-tiltott irodalom” lesz. Az antológia a tervek szerint közel 100 szerző mintegy 150 művét mutatja majd be, köztük Szapphó szerelmes verseit és az Iliászban Akhilleusz és Patroklosz szerelmét megörökítő passzusokat. Könnyen eszünkbe juthatnak olyan híres szerzők nevei, akik azonos neműek szerelméről írtak regényeket, mint Oscar Wilde, Thomas Mann, E. M. Forster, Marcel Proust, Virginia Woolf, Stefan Zweig, Roger Martin du Gard, Truman Capote, Jack Kerouac és Christopher Isherwood.

Ahhoz, hogy Orbán Viktor Magyarországán el lehessen adni  azonos neműek szerelmével foglalkozó irodalmi műveket – ha komolyan vesszük az új törvényt – úgy kellene ezeket becsomagolni, hogy eltakarják  a címet és a szerző nevét is. Az egész ügy ijesztő képtelenség.

Szapphót ábrázoló amfóra (Kr. e. 450), British Museum

Még rémisztőbb az a néhány közelmúltbeli közvélemény-kutatás, amely a “pedofíliatörvénnyel” és a kormány népszavazásával foglalkozik, amely a “magyar nép” döntését hivatott megerősíteni. Ami a törvényt illeti, a magyar társadalom teljesen megosztott a kérdésben. A társadalom kormánypárti része túlnyomórészt támogatja a vitatott törvényt: 66 százalékuk támogatja, 25 százalékuk pedig ellenzi. A kormányellenes szavazóknak csak 29%-a támogatja a törvényt, míg az egyértelmű politikai választási lehetőséggel nem rendelkezők fele-fele arányban megosztottak.
A Publicus megállapította, hogy a válaszadók 42%-a “úgy véli, fennáll a veszélye annak, hogy az LMBTQ szervezetek az óvodákban és iskolákban propagandát folytatnak a többségtől eltérő szexuális irányultság népszerűsítése érdekében”. Július végén készült felmérése szerint a Fidesz szavazóinak 55 százaléka gondolja úgy, hogy az általuk gyermekvédelmi szavazásnak nevezett Orbán-féle népszavazási kezdeményezés valóban a gyermekek védelméről szól, míg az ellenzéki szavazók 87 százaléka szerint ez csak a választási kampány része. Ami a népszavazáson való részvételt illeti, az eredmények is jól mutatják a Fidesz-párti és Fidesz-ellenes szavazók közötti mély politikai szakadékot. A Fidesz-szavazók közel 80%-a állítja, hogy leadja szavazatát a népszavazáson, míg a Fidesz-ellenes szavazók 27%-a szándékozik elmenni szavazni. Ez ugyan elenyésző arány, de az ellenzék bojkottra buzdítását tekintve még mindig lehangoló szám.

Nyilvánvaló, hogy bármilyen primitív is a kormány propagandája, működik, legalábbis a saját támogatóinál. És tudjuk, hogy a Fidesz propagandája nem a politikai ellenfeleire irányul. Azoknak a támogatóknak szól, akik a következő választáson esetleg azzal fejezik ki elégedetlenségüket a kormánnyal szemben, hogy otthon maradnak. Ahogy a két felmérés adatai is mutatják, a Fidesz kemény magja továbbra is hűségesen követi a vezért. Legalábbis egyelőre.

2021. AUGUSZTUS 11.

S. Balogh Éva blogbejegyzése magyarul is megjelenik a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon

Címkép: Templom és könyvesbolt a főtéren. Így van ez minden időben…