Olimpia-politika

Posted by
Varga István
>Bocsánat, de még egy poszt erejéig kénytelen vagyok visszatérni az olimpiához.
Az utóbbi napokban újságírók és magánszemélyek egyaránt nagy buzgalommal próbálják igazolni a saját politikai nézeteiket a magyar csapat olimpiai szereplésének értékelésén keresztül.
Ehhez lenne néhány megjegyzésem:
1. Az olimpiai szereplés esetleges sikeres volta nem igazolja az aktuális politikai hatalom nagyszerűségét, lásd Helsinki/Rákosi Mátyás. Innen kezdve tulajdonképpen nincs is szükség további érvekre, de én a biztonság kedvéért előjövök egy 2. ponttal.
2. Nincs értelme azt mondani, hogy az olimpiai szereplésünk sikeres volt, mint ahogy azt sem, hogy sikertelen volt. Ez ugyanis attól függ, mit vizsgálunk, és jelen helyzetben van olyan releváns szempont, mely szerint ikeresek voltunk, de olyan is, ami szerint nem.
Konkrétan:
Az érmek összesített száma szerint (20) kiválóan szerepeltünk. Ez tény.
Az olimpiai pontok száma szerint (156) szintén kiválóan szerepeltünk. Ez is tény.
Viszont:
Az éremtáblázaton elfoglalt helyezésünk szerint (15.) rosszul szerepeltünk. Ez is tény. Bár ehhez hozzátenném: ez csak a korábbi olimpiákon elért eredményünkhöz képest igaz. Valójában a minket megelőző országok többsége lényegesen nagyobb, mint Magyarország. Tehát ez is csak relatíve gyenge szereplés, igazából elismerésre méltó.
Az előzővel összefüggésben: relatíve kevés (6) aranyérmet nyertünk – például mindkét előző olimpián 8 arany volt a termés. Hosszú időre vissztatekintve egyedül a pekingi 3 arany volt ennél szerényebb. Itt is érvényes azonban az, amit az előző pontban mondtam: a 6 arany is nagyszerű teljesítmény.
Összefoglalva: egyrészt semmi értelme az olimpián elért eredményeinket politikai alapon vizsgálni (sőt, nemcsak semmi értelme, hanem egészen konkrétan hülyeség), másrészt minden okunk megvan arra, hogy örüljünk annak, amit sportolóink elértek Tokióban. Mindenféle elfogult, szélsőséges ítélkezés teljesen röhejes.