Nemek és igenek

Posted by

Kocsis L. Mihály
>A súlylökés nem kisasszonysport. Általában nem a maneken-karcsúságú hölgyek űzik – és a most Tokióban bajnoki címet nyerő kínai Gong sem tartozik közéjük. Nagy vihart kavart a győzelme után vele készített egyik interjú, amelynek során honfitársa főleg házassági szándékairól és párkapcsolati kérdésekről faggatta.
Nos (ami azt illeti), nem emlékszem arra, hogy annak idején Tamara Presszt ilyen kérdésekkel ostromolta volna a sajtó; a magyar sajtó biztosan nem, de talán a kínai sem. Egyáltalán, hogy bárkinek is… eszébe jutott volna róla! Pedig az 1966-os budapesti Európa-bajnokság akár jó alkalom is lehetett volna arra, hogy „női hivatásuk” jövőjéről elbeszélgessenek a versenyektől váratlanul visszalépő két Pressz-nővérrel.

Biztosan női sportoló? Jöjjön, megtapizzuk!
Tamara Pressz

Mellesleg ez volt az a világverseny, ahol először volt (vizuális) előzetes orvosi vizsgálat a nők nemi jellegét illetően (a férfiakat nem vizsgálták), s emlékezetem szerint más világhíres hölgysportolók is a visszalépés mellett döntöttek, sérülésre vagy családi elfoglaltságukra hivatkozással… A lengyel Ewa Kłobukowska nem tartozott közéjük, s nyert is két arany- és egy ezüstérmet, de egy év múlva az újfajta vizsgálat kromoszóma-rendellenességet mutatott ki nála, s utólag törölték addigi világcsúcsait. 1968-ban már nem is indult az olimpián – helyette szült egy kisfiút. „Több dolgok vannak földön és egen…”