Jönnek a tálibok, mennek az amerikai diplomaták?

Posted by

Afganisztánban a tálibok minden nap elfoglalnak legalább egy újabb regionális központot. Most éppen Baglan tartomány székhelye volt soron, ahol korábban a magyar békefenntartók állomásoztak.

Kylie Atwood
CNN

Ez a térnyerés – amelyek sokkal gyorsabban történik, mint azt sok amerikai szakértő várta – sürgősebbé tették a helyzetet, és felgyorsították a már egy ideje zajló megbeszéléseket. Az amerikai diplomaták már nem hat hónapról beszélnek, mint az afganisztáni kormány összeomlásának valószínűsíthető határidejéről;  úgy vélik, hogy ez sokkal gyorsabban megtörténhet – mondta a másik forrás. Az amerikai hadsereg az év elején kezdte meg a kivonulást az országból, és az amerikai csapatkivonás több mint 95 százaléka már megtörtént, augusztus végéig pedig befejeződik.
A források szerint még nem született végleges döntés a személyzet további csökkentésének a részleteiről, de a döntés várhatóan az elkövetkező napokban megtörténik. Ned Price külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a minisztérium napi szinten értékeli a fenyegetéseket, “hogy meghatározzák, mi a követségen szolgálók érdeke, és hogyan tudjuk továbbra is biztonságban tartani őket”.
A külügyminisztérium azon dolgozik, hogy meghatározza a nagykövetség alapvetően szükséges személyzetét, és valószínű, hogy valamilyen részleges leépítésére sor kerül. A nagykövetség az év elején már csökkentette a diplomaták számát Kabulban, ahol több százan szolgálnak, és az elmúlt hónapokban lassan folytatta a létszám csökkentését. Az USA nem érzi úgy, hogy az afgán főváros közvetlen veszélyben lenne, mondta az egyik forrás, egy katonai szakértő, de az az érzése, hogy a Biden-kormányzatnak fel kell készülnie a teljes kivonulásra diplomáciai téren is.