Alábbhagyott az olimpiai játékok iránti lelkesedés

Posted by
A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
Balogh S. Éva
>A központosított és a kormány által jóváhagyott Híradó büszkén jelentette be, hogy 4,5 millióan követték az idei olimpiai játékokat Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az ország lakosságának 53 százaléka volt kíváncsi erre a szokatlan, Tokióban közönség nélkül, karanténba zárt sportolókkal megrendezett olimpiára. Ez feltűnően magas szám, különösen azért, mert az események nagy része hajnali 2 és délután 2 óra között zajlott.Ezzel szemben az amerikaiak kevés lelkesedést mutattak a játékok iránt. Az olimpiát az Egyesült Államokban közvetítő NBCUniversal szerint az idei nyári olimpia nézettsége rekordalacsonyra esett, átlagosan 15,5 millió nézőfőműsoridőben, ami csak fele a 2012-es játékok 31,3 milliós nézettségének, és a legalacsonyabb azóta, hogy az NBC 1988-ban elkezdte közvetíteni a játékokat. A nézettséget azonban sokféleképpen lehet kiszámítani. Az összes platformot (televízió, digitális és közösségi média) figyelembe véve “mind a 330 millió amerikai több mint hat órával nézte” a kéthetes időszakban. Gondolom, ebben a számban benne van az én öt percem is, amikor az interneten megnéztem a német Annika Schleu hiábavaló küzdelmét szeszélyes lovával.

Elkerülhetetlen volt, hogy a játékok alatt a politika  felüsse a fejét. A Fidesz politikusai emlékeztették a magyarokat arra, hogy a Momentum hogyan torpedózta meg Orbán Viktor tervét, hogy Budapesten rendezzék meg a 2024-es olimpiai játékokat. A bosszúszomjas miniszterelnök nem felejti el az ilyen megaláztatásokat, és a kegyeltjei sem. Budai Gyula fideszes képviselő, aki a Kádár-rendszerben katonai ügyész volt, a magyar katonaságnál megszokott csúnya nyelvezetet használva különösen hangos volt, amikor észrevette, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elégedettségének adott hangot Milák Kristóf 200 méter pillangón elért, új olimpiai rekordot jelentő aranyérmes teljesítménye után. Hogy merte Fekete-Győr, “az olimpia-gyilkos kis párt elnöke, aki mindent megtett azért, hogy Budapest ne rendezhesse az olimpiát, hogy merte ünnepelni Magyarország második aranyérmét?” – tette fel a kérdést. Négy nappal korábban Budai azért támadta Fekete-Győrt, mert nem gratulált Szilágyi Áronnak, miután háromszoros olimpiai bajnok lett kardvívásban.

A magyar csapat a megnyitón

Mint tudjuk, az Orbán-kormány hihetetlenül sok pénzt költött a sportra, mert Orbán Viktor, mint szinte minden autokrata, a sportot hasznosnak tartja politikailag. Mivel az ideológiájuk szerves része a nacionalizmus, az autokraták természetszerűleg fordulnak a sporthoz, a fizikai erőn alapuló “harci vállalkozásra”. Ha már nem divat háborúzni, legalább a sportolóik beutazhatják a világot, és megpróbálhatják legyőzni a külföldieket. És ezeket a hálás sportolókat aztán politikai díszletként használhatják fel, hogy Orbán mögött álljanak, amikor hazafias beszédeket tart.

A magyar média és a kommentátorok azonban megkérdőjelezik az Orbán-kormány sportba való befektetésének hatékonyságát. Magyarország 15. helyezése a második legrosszabb teljesítmény az olimpiai játékok történetében.

A magyar média nem feledkezett meg a nagyon bőkezű olimpiai éremprémiumokról sem. Az Orbán-kormány a játékok előtt aranyéremért 50 millió forintra, ezüstért 35,7 millióra, bronzért 28,5 millióra emelte az olimpiai érmekért járó jutalmak nagyságát. Hol helyezkedik el tehát a kormány nagyvonalúsága a magyar prémiumokat illetően nemzetközi viszonylatban? A nagyon gazdag Szingapúr 737 ezer dolláros aranyérmes prémiumot ad, Kazahsztán 250 ezer dollárt, Malajzia 236 ezer dollárt, Olaszország 213 ezer dollárt, a Fülöp-szigetek 200 ezer dollárt, Magyarország pedig 168 ezer dollárt. Egy amerikai aranyérmesnek be kell érnie 37 500 dollárral (ami után egyébként adózhat; a Bloomberg jelentése szerint Katie Ledecky két arany- és két ezüstérméért 44 000 dollárral tartozhat).

A Blikk kiszámolta, hogy az egyes sportolók mennyit kapnak, és arra jutott, hogy Csipes Tamara (kajak) kapja a legmagasabb prémiumot (107,2 millió forint), őt követi Kozák Danuta (kajak), Milák Kristóf (úszás), Szilágyi Áron (vívás) és Bodonyi Dóra (kajak). A lap összehasonlításképpen hozzátette, hogy a magyar havi nettó átlagfizetés 293 ezer forint, azaz évi 3,52 millió forint.

Az olimpiai játékokkal szemben egyre több kritika fogalmazódik meg. Először is, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hírhedt a korrupciójáról és néhány elnökének beszennyezett hírnevéről. Révész Sándor a HVG-től májusban írt egy véleménycikket “Olimpia – átok rajtad!” címmel. Révész bemutatta Avery Brundage-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét (1952-1972), aki “náci szimpatizáns és nőgyűlölő” volt, valamint Juan Antonio Samaranchot (1980-2001), akit “pénzéhes, antiliberális diktátornak tart, aki elszabadította a korrupciót a nemzetközi olimpiai mozgalomban, és az amatőrség hazugságával kiemelt olimpiát globális, gigantikus és mocskos üzleti vállalkozássá tette”.

Tóta W. Árpád, aki szintén a HVG újságírója, más szemszögből nézte az olimpiát. “Az ón is szépen csillog” című véleménycikkében azt állította, hogy “Az olimpia ma nem a sport, hanem az ostoba nacionalizmus ünnepe. Ezt a cirkuszt csak a nemzeti sikerek amorf vágya és az ezzel járó maffia tartja életben”. Valóban, az egyéni eredményeket a csoport, – esetünkben a nemzetek  – közösségi teljesítménynek tekintik. Az olimpiai bizottság által az évek során elfogadott néhány sportágat is kifigurázott. Meglepett a lista hossza. Íme néhány: strandröplabda, breaktánc, hegymászás, gyeplabda, 7-es rögbi és szörf. Másrészt, nemrég törölték a baseballt, a softballt és a karatét. Lehetséges új sportágak, amelyek várnak ránk: squash (valójában tapsolnék ennek a kiegészítésnek), wakeboard, wushu, parkour, bowling, netball, lacrosse és krikett. Minél több, annál jobb.

Ami az olimpiai játékok helyszínét illeti, csodálkozom, hogy még mindig vannak olyan országok, amelyek házigazdaként akarják megrendezni őket, mivel bizonyítottan pénzügyi katasztrófát jelentenek a rendező ország számára.

AUGUSZTUS 10, 2021

S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.