Nem, Orbán nem a jobboldali Chávez

Posted by
Peter Franklin
The Post
Semmi közös nincs e két furcsa rendszer között.
„Tucker Carlson magyarországi látogatása – melyet egyesek zarándokútnak is neveztek – heves szócsatát váltott ki az amerikai liberálisok és ellenfeleik között. 

A legújabb nehézsúlyú, aki a lecsóba csapott, a jeles politológus, Ian Bremmer. Ezzel járult hozzá a vitához: »Tucker Carlson Orbán Viktornak nyújtott támogatása az amerikai akadémiai baloldal és Hugo Chavez közötti régi szerelmi kapcsolat jobboldali változata. Ugyanolyan utálatos és antidemokratikus«

Első látásra ez egy kiegyensúlyozott és ésszerű véleménynek tűnik. Arra szólít fel, hogy lássuk meg az őrült ideológusokat jobbr és baloldalon egyaránt – és hátráljunk meg tőlük rémülten. Azt leszámítva, hogy Magyarország és Venezuela vonatkozásában semmi sem egyenlő e két furcsa rezsim között. A nyugat jobb- és baloldali szimpatizánsai között húzható párhuzam tehát

Az egyértelműség kedvéért nem kell helyeselni Orbán Viktor nézeteit (ahogy én sem), sem országát a woke-ellenes  Új Jeruzsálemnek tekinteni (mert nem az) ahhoz, hogy hamisnak tekintsük Bremmer egyenlőségjelét.

A venezuelai Chavista-rezsim (Hugo Chávez és utódja, Nicolás Maduro alatt) Dél -Amerika legykori legvirágzóbb gazdaságát tette teljesen tönkre. A kétségbeesett kormány legújabb elkeseredett lépése az, hogy levág hat nullát a nemzeti valutáról, ezt pedig a hiperinfláció megfékezésében elért sikernek tekinti. Az emberi jogi helyzete borzasztó, és mondanom sem kell, hogy az ország demokráciája romokban hever.

Európai szempontból aggódnunk kell a magyarországi demokratikus normák megsértése miatt ( ezt például Alex Faludy dokumentálta az UnHerd számára). Egy párt és egy ember tartós uralma egy nemzet élete felett nem egészséges. Ennek ellenére nincs ésszerű alapja az összehasonlításnak a venezuelai rezsimmel – még úgy sem, ha akkor tekintünk ez utóbbira, mielőtt kitört volna a teljes borzalom.

Személy szerint én az emberi szenvedések mértékét hasonlítottam volna össze, nem pedig a nyugati Orbán és Chavista rajongók relatív fontosságát hangsúlyoztam volna.

Más szóval, ha valakinek választania kellene, hogy Magyarországon vagy Venezuelában él, vajon melyik országot választaná? A válasz nyilvánvaló – akár szereted a gulyást, akár nem.

Persze csak azért, mert vannak a rosszabb helyek a világon,nem jelenti azt, hogy egy adott kormány immunis a kritikákkal szemben. Ha párhuzamot vonsz országok – és a velük szimpatizálók – között, akkor érdmes megállni és elgondoikodni mielőtt megszólalsz.”

A mandiner fordítása és röviidítése