Mi köze ennek az olimpiához?

Posted by

Szentirmay László
>Épp elég probléma volt és van a covid miatt elhalasztott, nézőtlen olimpiával, sőt magával az egész olimpiai mozgalom helyzetével, pénzügyeivel, jövőjével. Erről már számos cikk, elemzés jelent meg, de hatásvadász demagógia összekötni a tokiói olimpiát az 1945-ös japán elleni atombombomba-támadásokkal. Hihetetlen újságírói teljesítmény megfogalmazni a szépen csengő konklúziót: “Hirosima, Nagaszaki soha, sehol nem eshet meg újra!!”
Egyetértek, s hozzátenném: “Soha többé háborút!”. De ehhez kár erőltetett és hazug párhuzamot keresni az olimpia és a valóban szörnyű atomtámadás között. Németország teljes kapitulációja után három hónappal 1945 augusztus 15-én Japán is kapitulált, és így valóban véget ért a világháború. Néhány lila pacifistán kívül mindenki tudja, hogy ha az amerikaiak nem dobják le az atombombákat, akkor további hónapokig tartott volna az ázsiai értelmetlen öldöklés, és további százezrek vagy milliók: katonák és civilek pusztultak volna el.
Komoly viták folynak a hadtörténészek között, hogy szükség volt-e bizonyos légicsapásokra, különösen a nagyvárosok hadászatilag nem stratégiai célpontjaira. Vajon mennyiben segítette elő a háború befejezését például Hamburg támadása 43 nyarán, s különösen Drezda szőnyegbombázása 45 februárjában, ahol a japán nagyvárosokhoz hasonlóan 100-200 ezer ártatlan ember vesztette életét. Hatásvadász módon kiáltsuk a nagyvilágba: “Soha többé Hamburgot és Drezdát! Soha többé városok bombázását!”
De könyörgöm: mi köze ennek az olimpiához?

 

Címkép: Drezda, 1945