Meghalt Sugár András

Posted by

A Hétben (tévéműsor volt)  – aminek rövid ideig főszerkesztője is volt –, majd a Panoráma című külpolitikai műsorban több ezer interjút és riportot készített, többek között Hailé Szelasszié etióp császárral, Mihály királlyal, az utolsó román uralkodóval, és Alexander Dubčekkel, aki a Szlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkára, majd a prágai tavasz kulcsszereplője volt.https://www.youtube.com/embed/_CBXwxfIzzI?feature=oembed. Sugár Andrást a családja kérésére szűk körben búcsúztatták. (MTI)

Először a latinnal találkoztam. Szívesen és könnyen tanultam….[1]…Édesanyám gépírónő. Egyedül nevel engem és egy évvel idősebb bátyámat…Elég jól tanulok, főleg a nyelvekből kapok gyakran egyeseket. Az egyes akkor kitűnőt jelentett, a négyes volt az elégtelen, vagy ahogy mi hívtuk – a „daci”. Latin, angol elég jól megy. Oroszul már folyékonyan beszélek. 1945 tavaszán kezdtem tanulni  Puskin és Tolsztoj nyelvét, mégpedig az utcán, a katonáktól. Az első két szó így hangzott: „Dajtye hleba”. Adjatok kenyeret..

Beszélt nyelvei: magyar, latin, német, orosz, angol, szerb, horvát, bolgár, mongol, indonéz, francia, olasz, lengyel, román, spanyol, portugál, eszperantó, szlovák, ukrán, belorusz, szlovén. Középiskolai tanulmányait 1946-tól a Madách Imre Főgimnáziumban kezdte, majd 1948-ban beiratkozott a tíz osztályos Gorkij-iskolába, ahol orosz nyelven tanítottak. Gimnáziumi magyar tanára terelgette az újságírás felé, bíztatására kezdett írással foglalkozni. A Pajtás című úttörőlapban jelentek meg első írásai. A lap ifjúsági külső munkatársa lett, kortársai, többek között Kulcsár István (ismert külpolitikai újságíró) és Almár Iván (csillagász) mellett. A Gorkij fasori iskolában tizenhét évesen leérettségizett, majd ösztöndíjas diákként tovább tanulni a Szovjetunióba küldték.

Szverdlovszkban kezdte felsőfokú tanulmányait, majd 1952-től a éleningrádi egyetemen tanult. Az orosz, angol és francia nyelv mellé az orientalisztiai fakultánson vendéghallgatóként felvette az indonéz (maláj) nyelvet. Nemzetközi jogi diplomáját a leningrádi egyetemen szerezte. Vörös diplomával végzett, ami itthon summa cum laude doktorátust jelentett. 1958-tól a Magyar Távirati Iroda külpolitikai fordítói-újságírói munkatársa volt, majd 1961-től moszkvai, 1966-tól pedig londoni tudósítójaként dolgozott. 1971-ben került az MTV-hez mint főmunkatárs és lett a televízió első utazó tudósítója. A rerndszerváltás után politikai okokból nyugdíjazták; a bíróság két perben igazat adott neki, törvényellenesnek nyilvánította elbocsátását és jelentős kártérítést ítélt meg neki.