Tucker Carlson nem tett szívességet Orbánnak

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva

Ma reggel sikerült találnom egy szabad órát, hogy meghallgassak egy külpolitikával foglalkozó rádióműsort, abban a reményben, hogy elkapok egy beszélgetést Tucker Carlson “történelmi” magyarországi látogatásáról. Nem csalódtam. Jó 20 percig izgatott vita folyt a moderátor azon állítása miatt, hogy Orbán Viktor nagy győzelmet aratott azzal, hogy elcsábította “az Egyesült Államok legbefolyásosabb konzervatív gondolkodóját”, hogy egy hetet töltsön Magyarországon. A vendég, aki hiába próbálta elmagyarázni, hogy Tucker Carlson befolyása nagyjából a Republikánus Párt trumpista szárnyára korlátozódik, nem tudta megingatni a moderátort, aki pedig nem barátja az Orbán-rezsimnek. Engem a Magyar Spectrum kommentszekciójának egyik rendszeres hozzászólójára emlékeztetett, aki meg van győződve Orbán Viktor tévedhetetlenségéről és az Orbán-ellenes erők politikusainak teljes alkalmatlanságáról.

Mire ez a beszélgetés péntek éjjel lezajlott, már elérhető volt az Orbán-interjú átirata, amelyből kiderült, hogy a mindig győztes Orbán Viktor önbizalma az elmúlt hónapokban megtépázott, többek között hatalmas támogatói, Donald Trump és Benjamin Netanjahu elvesztése miatt. Most egyedül van a nemzetközi színtéren, Peking és Moszkva kivételével barátok nélkül.

Ráadásul mire ez a kifogásolt rádióműsor adásba került, addigra már számos véleménycikk jelent meg a tisztességes magyarországi és külföldi mainstream lapokban. Ezek hangsúlya nem az Orbán-kormány látszólagos külpolitikai sikerein, hanem az Orbán-rezsim valódi természetének hirtelen felfedezésén volt. A Carlson-interjú előtt a magyar demokrácia leépülésének mértékét az amerikai média még nem ismerte fel teljesen. Sőt, a találkozás után sok újságíró számára nyilvánvalóvá vált, hogy a trumpista konzervatívok Carlson segítségével egy új, Orbán-szerű Trumpnak készítik elő az utat, aki okosabb, mint a korábbi elnök, és aki képes lesz egy antidemokratikus, tekintélyelvű, nem teljesen demokratikus Egyesült Államokat létrehozni. Ha valami, akkor ez a hőn áhított látogatás az Orbán-rezsim baklövése volt, mert a széles amerikai közönség előtt lelepleződött valódi természete.

A lelkes újságíró egyszerűen nem tudott túllépni azon, hogy Carlson hárommillió nézővel rendelkezik, ami valóban impozáns szám. Amit azonban az emberek nem vesznek észre, hogy Carlson liberális vetélytársa az MSNBC-n, Rachel Maddow vezette a legnézettebb műsort az első negyedéves kábeles hírműsorok nézettségi listáján. A Forbes szerint a The Rachel Maddow Show 2021 első negyedévében átlagosan 3,604 millió nézővel teljesített, megelőzve a Tucker Carlson Tonightot 3,427 millió nézővel. Ami talán még ennél is lenyűgözőbb, az a “Last Week Tonight with John Oliver” című műsor egyik márciusi szegmensének YouTube-nézettsége, amelyben elmagyarázta, “honnan jött Tucker, mi a retorikai taktikája, és mit képvisel”. Oliver nem spórolt szavakkal Carlson és fehér nacionalista követőinek jellemzésére. Mire meglátogattam az oldalt, 12 280 133-an hallották a brit származású humoristát, aki aznap minden volt, csak nem vicces.

Aztán eljött a nagy pillanat, amikor Tucker Carlson az esztergomi Széchenyi téren elmondta beszédét, szerényen ezzel a címmel:  “A világ Tucker Carlson szerint” l. Úgy volt, hogy körülbelül egy órán keresztül szórakoztatja a közönségét, de úgy tűnik, hogy a világról alkotott elképzeléseit nem lehetett ennyire nyújtani. Az eseményről tudósító oldalak szerint a közönség kicsi volt, néhány százan. Mivel a Mathias Corvinus Collegium adott otthont az eseménynek, sok fiatal volt a közönség soraiban, valószínűleg az intézmény angol nyelvet elég jól beszélő diákjai. Az amerikai zászlókkal rendelkező idősebbek nekem úgy tűntek fel, mint lehetséges magyar-amerikai nyugdíjasok, akik Magyarországra vonultak vissza, és akiknek a világnézete nem áll messze bármelyik trumpista tömegtől.

Ami Carlson előadását illeti, az emberek első reakciója az volt, hogy az amerikai szélsőjobb bálványa egy lusta diákhoz hasonlít, aki soha nem nyitja ki a könyveket. Úgy hatott a közönségére, mint aki képtelen bármilyen hosszúságú összefüggő beszédet tartani. Az ő világa az Egyesült Államokra korlátozódik, ezért az általa meglátogatott országról nem tudott mást mondani, mint olyan banalitásokat, mint például, hogy Magyarország egy olyan ország, amely “csend, boldog egyszerűség”. Tisztaság. Rend. Nyilt társadalom. [Hogy örülne Soros a Nyílt Társadalom Alapítványa, ha ez valóban így lenne?] Hiányzik a bűnözés. Védik a határt.  Magyarország még mindig rendelkezik mindazokkal az erényekkel, amelyek “sértést jelentenek azok számára, akik olyan rossz irányba vitték az országot, hogy mára mindezt elvesztették”. Hosszasan kitért arra is, hogy megveti az illiberalizmust, amely “totalitárius fogalom”, és amely most az Egyesült Államokban teljes erővel érvényesül. Kíváncsi vagyok, mit szól ehhez Orbán Viktor, bár feltételezem, hogy a miniszterelnök tudja, hogy Carlson egy tökfilkó.

A végeredmény. Az amerikaiak sokat megtudtak Orbán Viktor Magyarországáról, és megdöbbentek és megijedtek. A magyarok, és az az érzésem, hogy még a Fidesz néhány vezetője is megtanulta, hogy a nagy konzervatív gondolkodó nem érte meg azt a sok pénzt, amit rá költöttek. A “nincs olyan dolog, hogy rossz reklám” bölcsességével ellentétben Tucker Carlson magyarországi jelenléte tovább rontotta Orbán imázsát az Egyesült Államokban, és minden bizonnyal nem szerzett a magyar miniszterelnöknek jópontokat az amerikai külügyminisztériumban vagy a Fehér Házban.

Címkép: HVG /  Túry Gergely

2021. augusztus 8.

S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.