“Álld” meg a magyart?

Posted by

Juszt László

>Bár pontosan tudjuk, hogy Schmitt Pál óta igen szabadon alkalmazhatók a magyar nyelv szabályai, de ez még ettől a kormánytól is túlzás.
Magyarország Kormányának internetes oldalán ez olvasható:
“Isten álld meg a magyart!”
Így, két “l”-lel és egy “d”-vel.
“A kormány az alkotmányban is rögzített Nemzeti hitvallás kifüggesztésével (így) tiszteleg a magyar nemzet előtt és ugyanerre kéri a közintézményeket is.” Még az eredeti helyesírásnak sem felel meg. Ugyanis eredetileg így van: “Isten áld meg a magyart!”
“Tíz éve van mindössze olyan alkotmányunk, amelyet Magyarország maga alkotott, idegen hatalmak befolyása nélkül, a nemzeti és az európai értékek iránt elkötelezve.” Érdekes, de én úgy emlékszem, hogy ezt az irományt nem Magyarország, hanem Ereszes Szájer József alkotta a saját laptopján.
“Magyarország Alaptörvénye az elmúlt 10 évben bizonyított. Erős és megbízható iránytű volt az elmúlt években véghez vitt gazdasági fordulathoz, Magyarország gazdasági és pénzügyi megerősítéséhez.” Ezt a megbízható iránytűt az elmúlt 10 évben kilencszer írták át – mindig úgy ahogyan éppen kedvezőbb volt a Fidesz számára.
A többi – benne leírt – csacsiságról most inkább ne is beszéljünk! Az egész annyit ér, mint a szerző, aki szerint a Himnusz első sorát így kell leírni: “Isten álld meg a magyart!”