Trump és a női foci

Posted by

Victor Laszlo
Washington

A Forbes magazin “kapitalista eszköznek” nevezi magát. Nem lehet szocialista vagy baloldali kiadványnak tekinteni. Augusztus 5-én kelt cikke:

Az Egyesült Államok csütörtökön megnyerte a bronzmérkőzést a tokiói olimpián, de Donald Trump volt elnök támadta a csapatot, amiért nem tudta hazavinni az aranyat, és azt állította, hogy “egy radikális baloldali mániákus csoport áll az élükön”, és hogy Amerikának “a wokistákat hazafiakra kellene cserélnie”. (A woke, az amerikai ébredés mozgalom célja „felébredni a közönyből, a tehetetlenségből és az elnyomás évszázados rémálmából és megváltoztatni a világot.”)
Trump kijelentette: “A woke azt jelenti, hogy veszítesz, minden, ami woke, rosszul sül el, és a focicsapatunk pedig biztosan …
Miután az elődöntőben kikapott Kanadától, az Egyesült Államok csütörtökön visszavágott, és Ausztrália 4-3-as legyőzésével megszerezte a bronzérmet.
Röviddel a győzelem után Trump vitriolos nyilatkozatot adott ki, amelyben ostorozta a Team USA-t, azzal érvelve, hogy “a bronz helyett aranyérmet nyertek volna”, ha nem lennének “ébren”.

Trump kijelentette: “Az ébrenlét azt jelenti, hogy veszítesz, minden, ami ébren van, rosszul sül el, és a futballcsapatunk bizonyosan így járt”.

A volt elnök nyilatkozatát azzal zárta, hogy célba vette az amerikai szupersztárt, Megan Rapinoe-t. “A lila hajú nőnek” nevezte, és azt mondta, hogy “borzalmasan játszott”, annak ellenére, hogy két hatalmas gólt szerzett, és ő volt a meccs legjobb góllövője.
“Ez a bronz nagyon sokat jelent” – mondta a csapatkapitány Becky Sauerbrunn a New York Timesnak, hozzátéve: “Úgy érzem, hogy ezt tényleg ki kellett érdemelnünk. És nagyon büszkék vagyunk rá”.
Trump közös adománygyűjtő bizottsága csütörtökön később egy sms-t küldött ki, amelyben kijelentette: “Csak azokat az amerikai olimpikonokat támogatom, akik kiállnak a zászló mellett és szeretik az USA-t”, és arra kérte a támogatókat, hogy legyenek “Trump Arany Tagok”, amit egy Trump arcával ellátott aranyérem jelképez.
Nyilatkozatának részeként Trump bírálta Rapinoe-t és csapattársait, amiért állítólag letérdeltek az amerikai himnusz lejátszása közben a tokiói olimpián. “Volt néhány patrióta, akik állt. Sajnos ennél többre van szükségük az országunk és a nemzeti himnuszunk tiszteletben tartásához” – állította Trump. A volt elnök szerencsétlenségére, bár a Facebookon terjedő vírusos bejegyzések szerint többen is letérdeltek tiltakozásul, egyetlen játékos sem térdelt le. A csapat az év elején döntött úgy, hogy nem térdelnek le a himnusz alatt.
Fontos idézet:
“Azt hiszem, úgy éreztük, hogy azért térdelünk, hogy felhívjuk a figyelmet a rendőri brutalitásra és a rendszerszintű rasszizmusra, de már úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban nem érezzük szükségét annak, hogy térdeljünk, mert a színfalak mögött végezzük a munkát. Küzdünk a rendszerszintű rasszizmus ellen. És soha nem éreztük úgy, hogy örökké térdelni fogunk” – mondta Crystal Dunn válogatott hátvéd még februárban
Kulcsfontosságú háttér:
Trump és az amerikai női labdarúgó-válogatott közötti harcias kapcsolat a 2019-es világbajnokságra nyúlik vissza, amikor a csapat letérdelt a himnusz alatt, hogy tiltakozzon a rendszerszintű rasszizmus ellen. Trump azt tweetelte, hogy Rapinoe-nak és a többi játékosnak “soha nem lenne szabad tiszteletlenül viselkednie az országunkkal, a Fehér Házzal vagy a zászlónkkal szemben, különösen, mivel oly sokat tettek érte és a csapatért”. Rapinoe erre azzal reagált, hogy “két lábon járó tiltakozásként” jellemezte magát Trump politikája ellen. A múlt hónapban, miközben a Turning Point által szervezett rendezvényen beszélt, Trump arra biztatta a tömeget, hogy fütyüljék ki az amerikai nőket az olimpiai indulásuk során, azt állítva, hogy “az amerikaiak örülnek” annak, hogy az amerikai csapat napokkal korábban kikapott Svédországtól. Előre láthatóan több amerikai konzervatív szakértő is hasonló érzéseket táőlál. A Newsmax műsorvezetője, Grant Stinchfield a múlt héten azt mondta, hogy “örömét lelte” az amerikai vereségekben. Stinchfield azt mondta, hogy “Megan Rapinoe és Amerika-gyűlölő női focisták vidám bandája” ellen szurkolt, és úgy jellemezte őket, mint “egy csapat nyafogó, túlfizetett társadalmi aktivista, akiknek nagyon nehéz szurkolni”.

Címkép: Megan Rapinoe az amerikai női válogatott csapatkapitánya