Miért rossz hír Tucker Carlson budapesti útja Amerikának?

Posted by

Zeeshan Aleem
MSNBC

A Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson ezen a héten valami meglehetősen szokatlan dolgot tesz: Magyarország fővárosából, Budapestről sugározza műsorát. Ott tartózkodása alatt magas szintű kulturális programban is részt vesz. Hétfőn már találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Szombaton egy szélsőjobboldali konferencián vett részt, ahol “A világ Tucker Carlson szerint” címmel tart beszédet.

Ha valaki nem ismeri a budapesti eseményeket, akkor ez az egész eléggé véletlenszerűnek tűnhet. De sajnos pont az ellenkezője. Carlson napirendje elég egyértelműnek tűnik: arra akarja ösztönözni követőit, hogy Magyarország nyugtalanító politikai modelljét tekintsék az USA lehetséges jövőjének.

Orbán Viktor energikus jobboldali tekintélyelvű vezető, aki az elmúlt években a Nyugaton egyre erősödő jobboldali populista mozgalmak kedvence lett. Budapestnek a jobboldali nacionalizmus európai szellemi és kulturális központjaként kialakulóban lévő szerepét igyeszik kialakítani.Carlson, az amerikai kábeltelevíziós hírműsorok egyik legnépszerűbb műsorvezetője, látogatása során  feltűnő módon erősíti kapcsolatait ennek a világnak többi szereplőjével – és  magával hívja több millió nézőjét, hogy ők is ismerjék meg és csodálják meg ezt a világot. Carlson napirendje elég világosnak tűnik: arra akarja ösztönözni követőit, hogy Magyarország nyugtalanító politikai modelljét tekintsék az Egyesült Államok lehetséges jövőjének.

A jobboldali szélsőséges viselkedést figyelemmel kísérő szakértők azt mondják, hogy aggódnak. Hannah Gais, a Southern Poverty Law Center kutatója, aki a jobboldali szélsőségességet tanulmányozza, egy e-mailben azt írta, hogy Carlson magyarországi adásai különösen aggasztóak, tekintve azt a hatalmas területet, amelyet a Fox Newsnál birtokol.

“Estéről estére olyan retorikát népszerűsít nézők millióinak, amely egykor a politika peremvidékén volt, vagy legalábbis a peremvidéken kellene maradnia” – írta Gais. “Tucker már eddig is vizhordója volt Orbán bevándorlásellenes politikájának és a Soros György elleni támadásainak – most tovább fehéríti ezt az autoriter kormányt az amerikai közönség számára.”

Tucker műsoráról az NBC hiradóban. Zeeshan Aleem
Carlson, aki vitathatatlanul a legbefolyásosabb jobboldali populista médiaszemélyiség Amerikában, évek óta érdeklődik Orbán iránt. 2019-ben Carlson dicsérte Orbán politikáját, amely anyagilag ösztönzi a házaspárokat a gyermekvállalásra, és azt kérdezte a közönségétől, hogy “nem kellene az Egyesült Államoknak is követnie  Magyarország példáját”.

Persze az a nagyobb kép, hogy Carlson és mások azért vonzódnak ahhoz, hogy Orbán  támogatja a nagyvonalú családtámogatási rendszert – hogy egy ország ne a bevándorlókra támaszkodjon a népesség és a gazdasági növekedés fenntartása érdekében. Carlson nyíltan megszellőztette műsorában a fehér felsőbbrendűség pótlásának elméletét, azzal érvelve, hogy az USA elveszíti alapvető jellegét, ha túl sok bevándorlót enged be. Orbánban annak a világnak az izgalmas bajnokát látja, amelyben ő élni szeretne.

Orbán nacionalista múltja jól ismert a jobboldalon. Élesen bírálta Angela Merkel német kancellárt a bevándorlók Európai Unióba való beengedése miatt és falat épített Magyarország déli határán (ismerősen hangzik?), hogy távol tartsa a menekülteket az országtól. Etno-nacionalista célja, hogy “Magyarországot a magyaroké”maradjon és mindez antiszemita elméletekkel terhelt, amelyek szerint a zsidó pénzemberek tönkreteszik az országot.

Zack Beauchump, a Vox munkatársa, aki évek óta tudósít Magyarországról és foglalkozik az ország politikai életével, azt állítja, hogy sok konzervatív szinte egy Trump 2.0-t lát Orbánban: “Orbán az a vezető, akinek Donald Trumpot szeretnék – okos, politikailag hozzáértő és az eszméik iránt őszintén elkötelezett. Magyarország számukra a megfelelője annak, amit az északi országok jelentenek az amerikai baloldal számára: a koncepció pedig bizonyítéka annak, hogy az ő elképzeléseik jobbá tehetik az Egyesült Államokat”.”

Orbán vonzereje a jobboldal számára túlmutat ultranacionalizmusán. Ő is szociáltradicionalista, aki betiltotta a nemi tanulmányokat az egyetemeken, és gátolja a transzneműek jogi elismerését. Ami miatt a magyar erős ember világszerte talán a legnagyobb figyelmet kapta, az a magyarországi demokratikus intézmények évek óta tartó korróziója, olyan intézkedésekkel, mint a politikai szövetségesek ellenőrzése alatt álló több száz médium összevonása, a választásokkal való játszadozás és az olyan vészhelyzetek, mint a koronavírus-járvány felhasználása a végrehajtó hatalom drámai kiterjesztésére.

A gondolat, hogy Carlson népszerűsíti Orbánt és nacionalista-autoriter modelljét, legalábbis nyugtalanító. “Orbán vitathatatlanul a legsikeresebb hivatalban lévő vezetők közé tartozik a választási autokrácia megteremtésében” – írta hírlevelében Ruth Ben-Ghiat, a New York-i Egyetem történésze, aki autoriter vezetőket tanulmányoz. “Az erős ember 21. századi módja, amely azzal jár, hogy a demokrácia látszatát fenntartva látszatrendezvényekké változtatja a választásokat, elveszi a bírói és sajtószabadságot, és lassan megfojtja a társadalmat.”

Címkép: Carlson nem csak azért van Budapesten, hogy gyönyörködjön a gyönyörű épületekben. Rich Polk / Getty Images; MSNBC

 

%d bloggers like this: