Matolcsy: Kína a globalizáció vezető hatalma lett

Posted by
(portfolio) A Magyar Nemzeti Bank elnöke a péntek délután megjelent rövid értekezésében Jean Pisani-Ferry, a Bruegel Intézet közgazdászának pár hete megjelent írására reflektál.

“A globalizáció vége, ahogy mi látjuk” címmel írt cikket Project Syndicate-ben Jean Pisani-Ferry június végén, amiben többek között azt írta, hogy egyértelműen kijelenthető, hogy a régi globalizáció haldoklik, de az új még nem született meg. Erre reflektálva a magyar jegybankelnök úgy fogalmaz Facebook-bejegyzésében, hogy igazságtalan lenne, ha meg sem említenénk a jelenlegi globális hatalom és több nyugati ország szerepét ebben a végkifejletben.

“A mindent átható liberalizációra épült régi globalizáció az árucikkek, szolgáltatások, tőke, adatok, valamint a személyek szabad áramlását követelte meg. Mindez jól működött, amíg Kína a globalizáció vezető és versenyképes hatalmává nem vált, veszélyt jelentve ezzel a Nyugat számára” – vélekedik Matolcsy György.

Az MNB elnöke szerint a régi globalizációt nem a globális kormányzás, a lemaradtak lázadása vagy az innováció új hullámai iránti igény fenyegeti, hanem a Kelet sikerei, és különösképpen Kína felemelkedése.

Várakozása szerint ebből a fenyegetésből vagy egy új G2-es világrend vagy egy új duális globális gazdaság alakulhat ki.

Címkép: Vuhan, ebéd egy kínai autógyárban