Kína nem laposelemmel működő fröccsöntött Budha

Posted by
Szele Tamás
>Nagyon hálás lennék Matolcsy Györgynek, ha Kínáról, mely egy igen nagy ország tőlünk messze, és éghajlata is számottevő, valamivel többet is képes lenne megtanulni a laposelemmel működő, integető fröccsöntött Buddhánál a kínai büféből.
Javasolnám első lépésnek, hogy ismerkedjen meg az ország történelmével és földrajzi-gazdasági viszonyaival. Én még csak negyven éve tanulom és komoly hiányosságaim vannak… Illenék valamennyire ismerni a nyelvet, kultúrkört is, soha nem állítanám, hogy JÓL beszélek mandarin kínai nyelven, de annyira igen, hogy értsem a pekingi vicceket. Aztán tudni kéne még sok dolgot, amikre nem is érdemes ilyen röviden kitérni, mondjuk azt, hogy Kína minden han törekvés dacára nem homogén nemzetállam, hogy csillagászati méretű életszínvonal-különbség van város és vidék között… hogy Kína egy szinte csak türelemmel megoldható világméretű gazdasági és diplomáciai probléma, amit sem pénzzel, sem erőszakkal nem lehet kezelni (mindkettő náluk van).
És akkor jön Matolcsy, és elmagyarázza, hogy milyen jó ez, ahogy van.
Túltermelési válság, elöregedő társadalom, a Jangce borzalmas áradásai, homokviharok még Tunhuangban is… növekvő társadalmi feszültség, amit a korábban megszokott gazdasági növekedés mérséklődése okoz és már a han etnikumnak sem igazán tetszik a helyzet.
Hát, lehet, hogy Matolcsynak ez tetszik, ő tudja.
Én magam már lassan kezdem félteni Kínát.
Bár NAGYON stabil struktúra az a birodalom, ha nem lesz több baj, ezt akár még nyolcvan-száz évig is el lehet húzni, ahogy a dinasztiák kései periódusaiban csinálták.
Már persze, ha az egészet el nem viszi a Jangce.
Érdekelne, arra mit mondana Matolcsy.
Szerintem megmagyarázná.