Úgy döntöttem, gengszter leszek

Posted by

G.Gy.·

>Azt hiszem, Orbán uralkodásának legszebb és legkifejezőbb mondatát tette közkinccsé a Fox Newsnak adott interjújában, ahol azt fejtette ki, hogy „az összes magyar számára személyes sértés, ha őt gengszternek nevezik.”

Milyen igaza van! Gondoljunk csak bele, s hogy ne menjünk térben és időben oly messzire, ám mindjárt Orbán egyik kedves pajtását hozzuk szóba: amikor Roman Protaszevics ellenzéki újságíró miatt a belarusz rezsim az állami terrorizmus szintjére süllyedve eltérített egy utasszállító repülőgépet, hogy foglyul ejthesse a neki nem tetsző újságírót, mennyire fel lehettek háborodva és mily mértékben tekinthették személyes sértésnek Protaszevics barátai, ismerősei és újságíró kollégái, amikor az akciót követően sokan képesek voltak legengszterezni Lukasenka elnököt. Vagy amikor a Lukasenka-diktatúra elől menekülő fehérorosz aktivistát, Vitalij Sisovot egy parkban találták felakasztva, mennyire bántó és sértő lehetett az egész belarusz népnek, hogy Lukasenkát megint képesek voltak sokan a nagyvilágban egyszerűen gengszternek mondani.
Vagy próbáljuk csak elképzelni, mennyire fel lehetett háborodva Kriszcina Cimanovszkaja fehérorosz olimpikon családja, amikor a menekült státuszért folyamodó sportolót a rendszer kopói üldözőbe vették és „öngyilkossággal” fenyegették meg, amiért aztán Lukasenkát újfent rengetegen gengszternek nevezték. A család nyilvánvalóan sértetten utasította vissza a Lukasenkára vonatkozó állítást, mivel azt – teljes joggal – személyes sértésnek tekintették.
Pars pro toto. A rész neve (Orbán) jelenti az egészet (Magyarország), a nem vagy faj helyett az egyes nevét mondjuk: „Föl Endre! Béla! föl magyar! / Pozsonyhoz kell a férfikar…” (Vörösmarty Mihály: A Búvár Kund)
Nincs ebben semmi új, hisz amióta világ a világ, minden diktatúra és minden diktátor „természetadta” alapszövege mindez: a diktátor ugyanis minden tekintetben azonos az országával, azonos a hazájával, mondhatni: egylényegű vele, kizárólag ő tudja, mi a jó az országnak, mi a hasznos, mi az értékes, mi a szép, s kizárólag ő tudja, mi az ártalmas, mi az ellenséges, mi a kártékony, s mi a rút, következésképp az, aki őt bántja, valójában az ország valamennyi polgárát személyében gyalázza és sérti meg. Elvégre a klasszikus mottójuk is úgy szól, hogy „Egy nép, egy birodalom, egy vezér.”
Ha viszont személyemben magamra kell vennem és rajtam esett sértésnek kell tekintenem, hogy Orbánt gengszternek nevezik úton-útfélen, akkor legyenek kedvesek megerősíteni ezt az érzületet azzal, hogy legalább nekem is, családomnak is és baráti körömnek is ajándékoznak balatoni földbirtokokat, kastélyokat, levegőben és vízen hasító luxusjárműveket, számolatlan mennyiségben lopott pénzt, előre garantáltan nyertes közbeszerzéseket, s egy olyan főügyészt, akinek mindebből az ég adta világon semmi sem akaródzik feltűnni.
S ha kérhetem, a Pegasus-programban se legyek érintett, ezzel szemben tudni szeretném, mit gondol rólam és milyen terveket szövöget velem kapcsolatosan a munkahelyi főnököm, valamennyi szomszédom, az összes kollégám és tanítványom.
Kérésem kedvező elbírálását remélve úgy döntöttem, gengszter leszek magam is!