Tucker Carlson: Mit keres a Fox News műsorvezetője Magyarországon

Posted by

Nick Thorpe
BBC News, Hungary

Tucker Carlson, amerikai díszvendég és a Fox News műsorvezetője,  a héten katonai helikopterrel villámlátogatást tett Magyarország 175 km hosszú, csúcstechnológiás és költséges pengésdrót kerítésénél a szerb hatzárnál.

Tetszett neki, amit látott. Miután megdicsérte a kerítést, amiért olyan “tiszta és rendezett”, ellentétben az amerikai-mexikói határon uralkodó “káosszal”, azt mondta a nézőinek: “Nem kell hozzá az USA méretű GDP, nem kellenek hozzá high-tech falak, fegyverek vagy megfigyelő berendezések. Csak az akarat kell hozzá”.

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt pedig dicsérte, amiért nem hagyja, hogy “ezt a 10 millió fős nemzetet örökre megváltoztassák azok, akiket nem hívtunk meg, és akik illegálisan jönnek ide”. Hogy amerikai nézői biztosan megértsék üzenetét, szembeállította Orbán Viktor politikáját Joe Biden amerikai elnök politikájával.

“Mivel a tanulságok annyira nyilvánvalóak, és annyira egyértelmű cáfolata a jelenlegi politikánknak, és azoknak az embereknek, akik ezt a politikát bevezették, Magyarországot és kormányát kíméletlenül és igazságtalanul támadják: ” Tekintélyelvű, fasiszták…” Sok hazugságot mondanak most, talán ez a legnagyobb mind közül.”” – mondta.

Carlson a  Corvinus Mátyás Collegium (MCC) által szervezett háromnapos fesztiválon vesz részt Esztergomban, az egykori magyar fővárosban, a római katolikus egyház székhelyén. Az MCC egy rendkívül jól finanszírozott iskola a legjobb diákok számára, akiket Orbán Viktor Fidesz-kormánya gondosan felkészít arra, hogy az ország új jobboldali elitjévé váljanak. Carlson és Orbán Viktor is a nagyszínpadról szól a jelenlévőkhöz. Carlson látogatása Orbán Viktor számára hasznos időpontban érkezik.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban in Brussels, Belgium, on 24 June, 2021.
Orbán nyolc hónap múlva kemény csatának néz elébe (Reuters)

Miután 11 éven át szinte zavartalanul volt hatalmon, nyolc hónap múlva kemény küzdelemmel kell szembenéznie az újraválasztásért, egy szokatlanul egységes bal- és jobboldali ellenzékkel szemben, amely azzal vádolja, hogy eltérítette a magyar demokráciát, és anyagilag előnyben részesíti saját oligarcháiból és lojalistáiból álló körét.

Orbánt azzal is vádolják, hogy az NSO izraeli cégtől vásárolt Pegasus kémprogrammal lehallgatta a telefonjait és bányászta ki a személyes adatait 300 független újságírónak, ügyvédnek és üzletembernek, akik nem állnak kapcsolatban a Fidesz pártjával.

Az Európai Bizottság a korrupció elleni elégtelen biztosítékokra hivatkozva felfüggesztette a járvány utáni uniós gazdaságélénkítési pénzek folyósítását. A skandináv kormányok szintén felfüggesztették a nem kormányzati szervezeteknek szánt pénzek kifizetését, miután nem sikerült megállapodniuk a kormánnyal arról, hogy ki fizesse ki a pénzeket.

Police patrol the Hungarian border fence with Serbia on 18 January, 2019
A szerb-magyar katár. 2019-es kép /BBC

De a bajban lévő magyar miniszterelnök szereti a harcot, és Carlson a legújabb nagynevű szövetségese. A kormányközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), amely 457 televíziós és rádióállomást, online hírportált, napilapot és regionális újságot tömörít, dicsérő szavakkal illette Carlsont, akit “az Egyesült Államok legbefolyásosabb konzervatív gondolkodójának” neveztek, és aki korábban csak Steve Bannon volt Trump kampányfőnöknek vagy magának Donald Trumpnak jutott sztárstátusz. “Az amerikai politikai elit túl középszerű és ostoba lett ahhoz, hogy szembenézzen az igazsággal” – mondta Carlson a magyar Mandiner hetilapnak adott interjújában. “Az elit a saját népe ellen fordult, és ez nem egészséges. Egyszerűen fogalmazva, az ország vezetése gyűlöli az amerikai népet”.

Ezzel szemben dicsérte Orbánt.

“A demokráciát védi a felelősségre nem vonható milliárdosokkal, a nem kormányzati szervezetekkel (NGO-k) és egyes nyugati kormányokkal szemben. A demokráciáért harcol azokkal az erőkkel szemben, amelyek el akarják temetni a demokráciát”. A Fox News riportjában Carlson leírta, hogy a magyar rendőrök először “udvariasan” feltartóztattak, majd a kerítésen lévő kapun keresztül visszatoltak két szíriai menedékkérőt Szerbiába. “Ez a gyakorlat szörnyű szenvedést okoz azoknak, akik védelmet próbálnak kérni” – mondta Lederer András a Magyar Helsinki Bizottság emberi jogi civil szervezet munkatársa a BBC-nek. “Ez törvénytelen, komoly biztonsági kockázatot jelent, és a szervezett bűnözés kezére játszik”. A múlt hónapban az Emberi Jogok Európai Bírósága a Helsinki Bizottság által indított ügyben jogellenesnek találta a magyar visszatoloncolásokat. A kormány adatai szerint a kerítés megépítése és őrzése eddig több mint 1,5 milliárd dollárba (1,1 milliárd font) került.

Címkép: Tucker Carlson

Anthony Zurcher kiegészítése
Az amerikai konzervatív populisták számára Magyarország több, mint egy kis közép-európai ország. Ez a jobboldali politika pozitíy példája.

Orbán Viktor korlátozza a sajtószabadságot, ellenzi a bevándorlást és a korlátlan kereskedelmet, nyíltan kiáll a “hagyományos” családi értékek mellett, és etnonacionalista politikája, amely visszaszorítja az akadémikusokat és az internacionalistákat, mind jól illeszkedik az amerikai republikánus párt retorikájához a Trump-korszakban.

Ez magyarázza Tucker Carlson döntését, hogy népszerű Fox News talk show-ját Budapestről sugározza, és hogy dicsérő szavakkal illesse Orbánt, nemcsak politikájáért, hanem azért is, mert megvédi a nyugati civilizációt, és “a megfelelő emberek gyűlölik”. Ez egy bólintás arra a provokatív politikára, amelyet Trump négyéves hivatali ideje alatt követett. Trump elnöksége a jobboldali populisták példátlan modern politikai sikerét jelentette az Egyesült Államokban. Egyúttal viharos véget is ért, egy halálos járvány közepette, és az amerikai Capitoliumot megtámadták az elnök feldühödött támogatói.

A Trump örökségének fényesítésére tett legutóbbi kísérletek ellenére a volt elnök népszerűsége jelentősen csökkent az amerikai közvélemény körében, így ideológiai társai a legvalószínűtlenebb helyeken keresik a reményt.