Ebrahim Raisi hivatalba lép Iránban

Posted by

New York Times elemzés:

Ebrahim Raisi iráni elnöki beiktatásával a konzervatívok az iszlám köztársaság kormányának minden ágát irányítják, és keményebb kül- és belpolitikai irányvonalat fognak követni. Raisi, az iráni igazságszolgáltatás korábbi vezetője és Ali Khamenei ajatollah, a legfelsőbb vezető pártfogoltja egy alacsony részvételű választáson győzött, amelyet úgy szerveztek meg, hogy minden hiteles ellenfél indulását  megakadályozták. Úgy tekintik, hogy ő Khamenei választása a legfelsőbb vezető utódjának egy olyan rendszerben, amelyben a síita papok egy kis csoportja gyakorolja a végső hatalmat.

A helyi médiának kiszivárgott lista szerint Raisi kabinetjének kulcspozícióit a hírszerzéshez és a biztonsági apparátushoz mélyen kötődő férfiaknak ajánlják fel. Aktivisták arra figyelmeztettek, hogy az igazságszolgáltatásban elért teljesítménye alapján – ahol másként gondolkodókat, újságírókat és ügyvédeket börtönöztek be és végeztek ki – az új kormányzat alatt még több állami elnyomásra számítanak.

“Raisi elnöksége nagymértékben az Iszlám Köztársaság katonai és biztonsági ágának felemelkedését és dominanciáját, valamint a technokraták és a mérsékelt hangok visszavonulását jelenti” – mondta Nader Hashemi, a Denveri Egyetem Közel-Keleti Tanulmányok Központjának igazgatója.

Következtetés Irán legfelsőbb vezetője valóban a legfelsőbb, de az elnök nem csupán egy figura.