Példabeszéd a jó rendeletről

Posted by

Mihálffy Balázs
>Volt egyszer egy király, aki betiltotta nők számára ékszerek, drágakövek viselését. Hatalmas felháborodás követte a rendeletet. Az utcák megteltek a jogaikért küzdő nőkkel, leállt az élet. A király magához rendelte tanácsadóit. Mit tegyek, kérdezte? Az egyik azt javasolta, hogy a rendeletet vissza kell vonni. A másik a rendelet visszavonását az uralkodó gyengeségének tüntette fel, ezért javasolta annak hatályban tartását. A király nem lett okosabb az egymásnak ellentmondó tanácsoktól, ezért hívatta a bölcset.

A bölcs pedig így szólt:
Módosítsd a rendeletet. Mától kezdve ne viseljen ékszert az a nő, aki szép, hiszen szépsége szükségtelenné teszi azt, hogy ékességeket hordjon. Hiszen az arany és drágakövek csupán elhomályosítanák és elvonnák mások figyelmét a hölgyek gyönyörűségéről. Ékszert csak az viselhet, akit a természet nem ajándékozott meg szépséggel, vagy már öreg.
A király megfogadta a tanácsot. És láss csodát! Egycsapásra eltűnt minden ékszer a nőkről. Mind szépnek gondolta magát és nem viseltek többet ékszereket.
Ez történik akkor, ha egy rendelet a polgárok gondolkodásába illeszkedik és nem a hatalmon levő akarja minden áron polgáraira erőltetni saját elhatározását.
Ez egy példabeszéd. Tudom, sokaknak ilyen, meg olyam véleményük lesz. De a példabeszéd nem arra való, hogy véleményeknek feleljen meg, hanem hogy egy gondolatot átvigyen. Remélem sikerült.