Tucker Carlson Magyarországon

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

>Balogh S. Eva
>Csak július 29-én értesült a nagyközönség egy rendkívül nagyszabású fesztiválról, az augusztus 5. és 7. között Esztergomban megrendezésre kerülő MCC Festről. Az MCC a Mathias Corvinus Collegium rövidítése, egy magánalapítvány, amelynek célja a Kárpát-medence minden tájáról érkező, különösen tehetséges magyar gyerekek “tehetséggondozása”. Az MCC 25 éve létezik alapítványként, amelyet Tombor András és édesapja, Balázs finanszírozott, akik egy viszonylag szerény bentlakásos iskolát tartottak fenn a kivételes képességű fiatalok számára.

Az Orbán-kormány egészen a közelmúltig nem sok figyelmet fordított az MCC-re, de 2020-tól kezdve mesés összegek zúdultak az MCC-re. Először 82 millió MOL-részvényt, egy-egy részvény az ajándékozáskor 1.905 forintot ért, és 19 millió Richter-részvényt, egyenként 7.100 forintért, mindkettő állami cég. Augusztusban pedig az MCC mögött álló intézmény, a Tihanyi Alapítvány újabb 36 milliárd forintot kapott a költségvetésnek abból a részéből, amelyet a kormány a COVID-járvány miatt “a gazdaság védelmére” különített el. És mintha ez nem lenne elég, karácsonyi ajándékként a kormány további csaknem százmilliárd forintot adott az alapítványnak. Cserébe a kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a Tihanyi Alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnökség viszonylag új sztárja, Gulyás Gergely helyettese legyen.

Esztergomban lesz a hét végén. A háromnapos rendezvény során nyolc helyszínen, hat színpadon több mint száz eseményt tartanak, amelyek mindegyike nyilvános lesz. Az MCC főigazgatója szerint “az MCC Fest legnagyobb neve kétségkívül Tucker Carlson lesz, a világ egyik legbefolyásosabb médiaszemélyisége és a legnézettebb amerikai közéleti kommentátor”. Úgy tűnik, Orbán Viktor is ugyanolyan izgatottan várta Carlson érkezését, mint az MCC főigazgatója, mert a miniszterelnök nem sokkal Magyarországra érkezése után meghívta Carlsont, hogy nézze meg büszkeségét, új irodáját és a kilátást arról a híres erkélyről. Hozzá kell tennem, hogy Orbán Viktor is beszédet fog mondani a helyszínen.

Hogyan került Tucker Carlson Magyarországra? Rod Dreher, a The American Conservative rendszeres bloggere, miközben részt vett egy keresztény kommunikátorok számára rendezett konferencián, meghívást kapott Orbán Viktor irodájától. S mire felébredt, már a magyar kormány által finanszírozott konzervatív agytröszt, a Danube Institute vendégkutatója lett. Mint legutóbbi blogbejegyzésében írta: “Tucker Carlson a barátom. Miután áprilisban megérkeztem ide, és eltöltöttem itt néhány hetet, írtam neki egy sms-t, hogy jöjjön át Magyarországra, és nézze meg, hogy ez egy nagyon érdekes ország – egyáltalán nem olyan, mint ahogyan az amerikai médiában ábrázolják”. Dreher ekkor kihasználta újonnan szerzett magyarországi befolyását, és azt javasolta, hogy az MCC hívja meg a Fox News sztárját, hogy tartson előadást az esztergomi Festen. Korábban Carlson nem ért rá Magyarországra utazni, de az árnak meg kellett lennie, mert most egy egész hetet tölthet az országban. Még a műsorait is Magyarországról sugározzák.

A kormánymédia lakájai már a puszta gondolattól is magánkívül vannak, hogy Tucker Carlson Magyarországon van. De érdekes módon Orbán Balázs kötelességének érezte, hogy helyreigazítsa azt a benyomást, hogy ő támogatta a látogatót, rámutatva, hogy a másik oldalról megjelent cikkek azt feltételezik, hogy csak azért, mert “meghívunk egy külföldit Magyarországra…, mi is száz százalékosan azonosulunk vele, és vakon követjük minden kijelentését”. Hiszen ha egy külföldi mond valamit, főleg egy nyugati, akkor azt a magyar baloldal kinyilatkoztatásnak tekinti, amit nekünk, kőkorszaki barbároknak jobb, ha minél gyorsabban és pontosabban követünk”.

Tucker Carlsonnal kapcsolatban sok mindent eltúloznak Magyarországon. Nem kérdés, hogy nagyon népszerű, esténként hárommillió nézővel vezeti a kábeltévés toplistákat. De Magyarországon – valószínűleg Orbán Balázs téves adatai alapján – 5 millió lett belőle. Az MCC teljesen megörült, hogy sikerült “egy igazi nagyágyút megnyerni, aki megosztja gondolatait az MCC Festen”. Ő lett a magyarországi jobboldali körökben “a legbefolyásosabb konzervatív gondolkodó az Egyesült Államokban”. Valójában egy ideológus, akinek programja tele van tárgyi tévedésekkel. Még a Fox ügyvédei is azzal érveltek, amikor Carlson védelmére keltek a rágalmazás vádjával szemben, hogy Carlson műsorának “általános hangvétele” “tájékoztatnia kell a nézőt arról, hogy Carlson nem a tényleges tényeket állítja az általa tárgyalt témákról, hanem túlzásokba és nem szó szerinti kommentárokba bocsátkozik”. Érvelésüket egyébként a Trump által kinevezett bíró elfogadta.

Az MCC Fest meghívott vendégei között böngészve halálra csiklandoztam magam, amikor megláttam Renée DiResta nevét, aki a Stanford Internet Observatory technikai kutatásvezetője, és aki “azt tanulmányozza, hogy a szereplők hogyan használják ki az információs ökoszisztémát befolyásuk gyakorlására, az egészségügyi félretájékoztatást és összeesküvés-elméleteket népszerűsítő hazai aktivistáktól kezdve az állami szereplők által végrehajtott teljes körű információs műveletekig”. Elképzelem, hogy Renée és Tucker szívélyes beszélgetést folytatna a dezinformációról és az összeesküvés-elméletekről. Biztos vagyok benne, hogy ez egy szórakoztató este lesz.

2021. augusztus 3.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.