A barátság nem számít – Biden lemondásra szólítja fel Cuomot

Posted by

>Az ügy  nyomozói  megerősítették annak a tizengy nőnek az állítását, akik Cuomó New York-i polgármestert “helytelen viselkedéssel” vádolták. Ezek a zaklató megjegyzésektől a nemkivánt érintésekig terjedtek. Eszerint  Andrew M. Cuomo kormányzó szexuálisan zaklatott 11 nőt, köztük jelenlegi és volt kormányzati alkalmazottakat, akiknek a nem kívánt érintésekről és helytelen megjegyzésekről szóló beszámolóit megerősítette a New York állam főügyésze, Letitia James által kedden közzétett elmarasztaló jelentés.

A 165 oldalas jelentés nyomán többen felszólították Cuomót a lemondásra, többek között Biden elnök, a kormányzó régi szövetségese. Ez kétségessé tette Cuomo politikai jövőjét. Az állam közgyűlésének demokrata párti elnöke kedden közölte, hogy fel kívánja gyorsítani a külön vádemelési vizsgálatot, hozzátéve, hogy Cuomo úr “nem maradhat tovább hivatalában”.

A jelentés, amely egy öt hónapos vizsgálat csúcspontja, legalább három, korábban nem közölt szexuális zaklatásról szóló vádat tartalmazott, amelyeket olyan nők tettek, akik azzal vádolták Cuomot, hogy engedély nélkül tapogatta őket, köztük egy, a kormányzó biztonsági szolgálatába beosztott állami rendőrtisztet. A jelentés rávilágított továbbá arra is, hogy a kormányzói és közeli munkatársai messzemenő erőfeszítéseket tettek, hogy egyik nő lejáratására,  aki nyilvánosságra hozta a vádakat.

Andrew Cuomo New York állam kormányzója

Összességében a nyomozók 179 tanúval folytatott interjú és több tízezer dokumentum alapján megerősítették 11 nő állításait. A jelentés teljes részletességgel leírta, hogy Cuomo viselkedése és vezető tisztviselőinek intézkedései miképpen sértették meg az állami, és a szövetségi törvényeket, betekintést nyújtva a kormányzó hivatalának belső működésébe, és hogy az is kiderült,  hogyan nem kezelték megfelelően a nők állításait. Rávilágított továbbá a munkatársak kiterjedt hálózatára, köztük korábbi segítőire és közeli szövetségeseire, akiket Cuomo úr és munkatársai arra kértek fel, hogy a kormányzó nevében agresszívan harcoljanak a vádak ellen.

A nyomozók szerint Cuomo és segítői olyan mérgező munkahelyi légkört  alakítottak ki, amely tele volt félelemmel és megfélemlítéssel, és hozzájárultak ahhoz, hogy “zaklatás történjen, és ellenséges munkahelyi környezetet teremtettek”. “A független vizsgálat megállapította, hogy Cuomo kormányzó több nőt zaklatott, akik közül sokan egészen fiatalok voltak, nem kívánt tapogatások, csókok, ölelések és nem helyénvaló megjegyzések révén” – mondta Letitia James ügyész egy manhattani sajtótájékoztatón, hozzátéve: “Hiszek ezeknek a nőknek”. Cuomo úr 14 perces, előre felvett nyilatkozatban reagált a megállapításokra, amelyet Albany városból (New York Állam fővárosából) adtak ki. A kormányzó egy terjedelmes, kissé összefüggéstelen monológban tagadta a jelentés súlyos megállapításainak többségét, és megismételte azt az állítását, hogy soha senkit nem érintett meg helytelenül. Azt állította, hogy a jelentés politikai indíttatású, és kijelentette, hogy “a tények egészenmások, mint ahogyan lefestik azokat”.

Címkép: Letitia James, az állam főügyésze vezette a vizsgálatot Andrew M. Cuomo kormányzó ellen./ Dave Sanders fotója a The New York Times számára