Az Unió csak egy ATM pénzautomata?

Posted by

Szent-Iványi István

>Zsarolás vagy mesterterv? A nemzetközi sajtó is felfigyelt az egyébként visszafogott és mérsékelt magyar pénzügyminiszter, Varga Mihály nyilatkozatára, aki az ATV műsorában azt mondta, hogy a magyar EU-tagság kérdése az évtized végére, amikorra nettó befizetőkké válunk, új megvilágításba kerü,Azl és akkor felülvizsgálható. Meglebegtette a kilépést.
Az nem világos, hogy saját véleményt mondott vagy kormányzati álláspontot képviselt, de minden esetre eléggé meghökkentő és morálisan vállalhatatlan ez a kijelentés. Ez ugyanis azt sugallja, hogy Magyarország csak és kizárólag a a kedvezményezetti státus miatt lépett be az EU-ba és ahogy ezek az előnyök elapadnak, kész kilépni. Az Európai Unió azonban nem jótékonysági segélyező egylet, hanem egyszerre politikai értékközösség és gazdasági érdekközösség. Nem à la carte, hanem a kettő együttesen. Ez a kijelentés leleplező, miszerint az Orbán-kormány csak és kizárólag ATM pénzautomatának tekinti az EU-t. Márpedig ha ez így van, akkor már most sincs helye az EU-ban, mert ez kifejezetten parazita, potyautas szemlélet. Magyarország nem első sorban a pénzügyi előnyök miatt lett az EU-tagja, hanem azért, mert ebben a közösségben képzeli el és látja biztosítva a jövőjét, ennek az értékeit osztja, ezt a társadalmi-gazdasági modellt követi.
Persze az is lehet, hogy ez a lebegtetés csak a zsarolás része. Ha az európai vezetők továbbra is “kekeckednek” a jogállamisággal, akkor a kormány akár ki is léptetheti az országot. Kalandor terv: a kilépéssel mi veszítenénk aránytalanul többet, ezt nem árt tudni.