Miért kukkol az állam?

Posted by

Zöldi László
>Oly sokan fejtették ki álláspontjukat az úgynevezett lehallgatási botrányról, hogy nem volt kedvem hozzájuk fűzni a magamét. Nincsenek tapasztalataim a kémszoftverekről, képtelen vagyok számba venni a számítástechnikai lehetőségeket. S bár sok mindent el tudok képzelni az Orbán-kormányról, e feltételezésekkel nem szívesen traktáltam a gyanútlan olvasókat.

A szavakhoz azonban értek, idestova fél évszázada rakosgatom össze őket mondatokká a nyilvánosság fórumain. Kíváncsiságból végigszörföltem a legutóbbi két évtizedben gyűjtött eszmefuttatásokon, amelyek érzékeltetik a korhangulatot, leginkább a közéleti személyiségek megnyilvánulásait. A keresőbe írtam, hogy hallgat, és azt néztem, vajon milyen igekötőt kapcsolnak hozzá. Jancsó Miklós még viccesen, hülyéskedve jegyezte meg, hogy füle van a falnak. Ez inkább csak utalás az államhatalom egyik lehetséges műveletére. Bizonyára már akkor sem állt távol a valóságtól, mindazonáltal a világhírű filmrendező hasonlatát nem érdemes túl komolyan venni. Elvégre két évtizede még több volt a meghallgatás, mint a kihallgatás.

Aztán jött az elhallgatós korszak, amely már kellemetlenebb, de aki sok forrásból tájékozódott, csak összeszedte a hiteles válaszokat. Majd egy miniszterelnöki látogatást viszonzott a kormányfőnk Izraelbe, és ennek állítólagos következményeként a Pegasus nevű kémprogram is megérkezett hozzánk. A legutóbbi hetekig szinte semmit sem tudtunk róla, bár oly nagyon nem is lepődtünk meg, hogy az állam a telefonunk „segítségével” férkőzött a magánéletünkbe. Miközben olvassuk, hogy a Pegasus által lehallgatottak ötvenezres világlistáján mintegy 300 a magyar, vajon belegondolunk-e, hogy az általam ismert legutóbbi adat szerint 5,3 millió okostelefont használunk, és a felnőtt netezők 89 százaléka van kiszolgáltatva az állami kukkolásnak?

A meghallgatás a demokrácia egyik kulcsszava. Az elhallgatás azt jelzi, hogy a kormánynak nevezett végrehajtó hatalom igyekszik lerázni magáról a törvényhozás (parlament) és az igazságszolgáltatás (ügyészség, bíróság) fürkésző tekintetét. A lehallgatás pedig arról árulkodik, hogy már maga alá gyűrte az ellenőrzésére szakosodott hatalmi ágakat. Ez a diktatúra, amely pillanatnyilag 300 politikust, újságírót, üzletembert figyeltet a világ legkorszerűbb eszközével, de minden második honfitársunkat veszélyezteti.

Tíz mondat a lehallgatásról

Újra füle van a falnak. (Jancsó Miklós filmrendező, Népszabadság, 2001. június 1.)

Nem lett gazdája a poloskának. (Majtényi László alkotmányjogász az Eötvös-intézet lehallgatásáról, Klubrádió, 2018. április 18.)

Az Operatív Törzs olyan titkolózó volt, mintha attól félnének, hogy a vírus lehallgat bennünket. (Duda Ernő szegedi virológus, Jelen, 2021. január 7.)

A kormány nemcsak stadionokra és kisvasútra költ milliárdokat. (Bognár László pécsi gerillamarketinges, Facebook.com, 2021. július 19.)

A fideszes kormány saját társadalma ellen használja a titkosszolgálatokat. (Haraszti Miklós liberális politikus, Népszava, 2021. július 21.)

Kukkoló kormány. (Berg Dániel Momentum-politikus, ATV, 2021. július 21.)

Tavaly nyáron én is egy kőbaltás Nokiáról szerveztem újra a felrobbantott Indexet. (Szombathy Pál újságíró, az Index volt főszerkesztője, Facebook.com, 2021. július 21.)

A szakmájukból fakadóan 2010 óta senki nem hallgattak le Magyarországon. (Szijjártó Péter külügyminiszter, Portfólió.hu, 2021. július 27.)

Miért hallgatnak azok, akiket lehallgattak? (Somogyi Zoltán szociológus, ATV, 2021. július 27.)

A kormány tagjai forró krumpliként dobálják egymás közt a felelősséget. (Ceglédi Zoltán politológus, Azonnali.hu, 2021. július 28.)

Médianapló, 2021. augusztus 2.