Elôvàlasztàs a Gecsemànè-kertben

Posted by
Kocsis Andràs Sàndor
>Szeretnèm az elejèn leszögezni, hogy semmifèle empirikus adat nem àll rendelkezèsemre, a leírt gondolatok a spekulatív logika termèkei.
A doktori disszertàciòmat tartalomelemzèsbôl akartam írni, de nem valòsult meg.
A következtetèseimet a kormànypàrti ès ellenzèki sajtò híradàsaibòl derivàltam.
Lehullott egy csodàs ravennai mozaik ès szèthullott 6525 darabra. Gondolkodàsmòdom mindig kissè szokatlan, ès az àtlagtòl eltèrô volt: talàn egy hònap alatt összeraknàm a mozaikot, míg màsoknak lehet, hogy több èv sem lenne elèg…
A híres Bletchley Park kòdfejtôirôl könyvtàrnyi irodalom jelent meg, de a fantasztkus angol tartalomelemzôkrôl szinte semmi. A kivàlò kèpessègû elemzôk a Völkischer Beobachter ès màs nàci lapok tartalomelemzèsèbôl rengeteg nèlkülözhetetlen adatot kèpeztek.
Pròbàlok hasonlòkèppen gondolkozni, mint ôk.
Nèzzük az elôvàlasztàst!
Megítèlèsem szerint, ha Magyarorszàgon egy ember nem akar miniszterelnök lenni, az Karàcsony Gergely. Tisztessèges, szerethetô politikus, de félek attól, hogy a politikai dzsungelharc felőrölné. Tiszteletre méltó, hogy ennek ellenére vállalta az ellenzéki összefogás érdekében a miniszterelnök-jelöltséget.
Dobrev Klàra kivàlò hölgy, de a làbain függô òlomsùly miatt nem lehet miniszterelnök-jelölt.
Jakab Pèter gyors agyù, kivàlò debattör, de semmi esèlye sincs, ès felkèszültsège is kevès a miniszterelnök-jelöltsèghez.
Màrki-Zay Pèter kèpessèges, kissè exhibicionista politikus. Amíg nem tanulja meg, hogy egy nagyköveti vacsoràn, ahol 40 vendèg van, nem illik hàromszor hosszasan felszòlalni, addig nem lesz sikeres politikus.
Fekete-Gyôr Andràst tinèdzser kora òta ismerem. Kèpessèges fiatalember, bàr az utòbbi idôben hibàt hibàra halmoz. Nem tudtam lebeszèlni a miniszterelnök-jelöltsègrôl. Ô lesz a legutolsò, ès rajta marad a vesztes stigmàja.
Az elôvàlasztàs gondolatàt èn erôsen tàmogatom, de… Ahogy telik az idô, ez a folyamat egyre inkàbb elèrtèktelenedik.
Hogyan gondolom a folyamatot?
Az elôvàlasztàs rèszben sikertelen lesz, mert megítèlèsem szerint a potenciàlis baloldali szavazòk 30-40 szàzalèka fog szavazni.
A vègeredmèny borítèkolhatò: Karàcsony Gergely nyer kis többsèggel, màsodik Dobrev Klàra, harmadik Jakab Pèter, negyedik Màrki-Zay Pèter, ötödik Fekete-Gyôr Andràs.
Mi a következtetèsem?
Az eredmèny utàn az lesz a kommunikàciò, hogy a gyôztes nem rendelkezik kellô legitimitàssal.
A polgàrhàborù elkerülèsènek èrdekèben (permanens politikai instabilitàs) keresnek egy pàrtoktòl független jelöltet, mondvàn, hogy a politikai stabilitàs eminens èrdeke az orszàgnak. Ez így is van!
Azt gondolom, hogy a következô miniszterelnök az akadèmiai vagy az egyetemi szfèràbòl èrkezik.
Nèzzük Orbàn Viktort ès a Fideszt!
A miniszterelnök pontosan tisztàban van vele, hogy elveszítik a következô vàlasztàst. Az elkövetkezendô idôben mèg erôsebben fogja tàmadni az Euròpai Uniòt, a melegeket, ès ùjra nagy erôvel elôhùzza a migràns kàrtyàt.
Mièrt teszi?
Megkapta az amerikaiaktòl ès mùlt hèten Merkel asszonytòl is a selyemzsinòrt.
Mit hallottunk az elmùlt kèt hònapban Putyinròl ès Kínàròl?
Vège a Budapest-Zàgràb vasùtvonalnak (Budapest-Varsò gyorsvasùt került fel a tèrkèpre).
Nem lesz Fudan egyetem, ès a paksi projekt sem valòsul meg. Putyin nem fog Orbàn miatt konfrontàlni az USÀ-val.
Az utolsò puzzle-darab nèhàny napja került a kèpbe, amikor alàírta a szèlsôjobbos kiàltvànyt.
Milyen folyamat következik?
Orbàn bevonul a Gecsemànè-kertbe elfogyasztani az utolsò vacsoràjàt. Az asztal körül jòszàgigazgatòi: Mèszàros Lôrinc, Garancsi Istvàn, Tiborcz Istvàn, ès mèg nèhàny fideszes vàllalkozò mint apostolok.
Orbàn elindul a màrtíromsàg ùtjàn.
Felàll az asztalnàl, szètteszi kèt kezèt, ès azt mondja: Híveim! Èn – mint Isten fia – meg akartam nemzetemet vèdeni a gyalàzatos uniòs kommunista bürokratàktòl ès Soros György kozmopolita hadseregètôl. Àrulòk vannak közöttünk, ès èn megèlem màrtíromsàgomat.
Orbàn Viktor remek politikus. Tudja, hogy vège, ès csak ezzel a folyamattal kerülheti el a jogi ès politikai szàmonkèrèst. Màrtírt nem feszítenek ùjra keresztre.
Szeretnèm megerôsíteni, hogy ezen gondolatok a spekulatív logika termèkei. Ha vitàt generàl, màr èrdemes volt leírni ezt a nèhàny gondolatot.
A fentiekben leírtak ellenére mindenki, akinek lehetősége van, menjen el az előválasztásra – én személy szerint Karácsony Gergelyre fogok szavazni.
Kocsis Andràs Sàndor
szociològus, könyvkiadò
Címkép: Pápai Gábor / Népszava