A kiskorúak megvédése

Posted by

>Nyári vakáció, magamhoz képest sokat nézek televíziót, mert itt vannak az unokák, és legalább megbeszéljük a látottakat, nem úgy, mint amikor a kütyüket nyomkodják, és legfeljebb egy-egy angol kifejezés értelmére kérdeznek rá.

A hét, tíz és tizenkét éves a papa kedvéért hajlandó az élővilágról meg sportversenyekről szóló műsorokat is nézni, és ezekbe bele is bonyolódni mint szurkoló magyar polgár (cseppnyi hazafias elfogultsággal olimpia idején), de ha otthagyom őket, akkor maguk választanak, bugyuta rajzfilmeket és amerikai sorozatokat. Ezeken erősen elálmélkodom, meleg párok nevelnek gyermeket, kutyák randevúznak emberekkel, rasszista zsidózás szól humoros éllel, nyíltan beszélnek szexuális témákról, a káromkodásokat kifütyülik, de a gyerekek pontosan tudják, hogy mi van sípszóval letakarva. Nem minősítem a dolgokat, de mintha az új magyar pedofiltörvény passzusait akarná minden filmkocka megsérteni.

Óránként két-három reklámblokk. Ilyenkor automatikusan elkapcsolnék, minden jobb, mint az agymosás. De újabban a reklámblokk előtt megjelenik a karikás figyelmeztetés, tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott. És a fájdalomcsillapítótól a visszérkenőcsig, valamint a kedvezményes hiteltől a nyári akcióig minden reklámról közösen próbáljuk megállapítani, mi lehet benne nekik tilalmas.

Jó játék, de nemigen van olyasmi, amiről ne lennének tájékozottak. Az föl sem merül, hogy erre az időre kiküldjem őket a szobából. Bármennyire is jogkövető lenne, és bármekkora nagyszülői felelősség nehezedik a vállamra, semmiképp nem életszerű.

Utánaolvastam, és az van az új gyakorlat mögött, hogy senki sem tudja pontosan értelmezni az új pedofiltörvénynek nevezett homofób ámokfutást, amely tiltja a szexualitás öncélú ábrázolását. És tudvalévő, hogy a reklámszakmában nem csak a női fehérneműt szokták reklámozni csábító fiatal testekkel.

Ebben a káoszban a média átállt önvédelemre, ha valamelyik reklámot szexistának minősítenék, akkor ők szóltak előtte, nem vonhatók felelősségre. Újabban a rádióban is hallom a korhatáros szöveget a reklámok előtt.

Hová fog ez fejlődni, amíg eljutunk egy érvénytelen népszavazásig?

Új Hét

%d bloggers like this: