Egy magyar város és az egyszer volt közösség

Posted by
David DeWitt

>A dokumentumfilmek annyira magával ragadóvá, szórakoztatóvá és provokatívvá váltak, hogy szinte elfelejtjük a műfaj alapvető célját: a dokumentálást. A filmfelvétel lényegtelen, fontosabb megőrizni a tényeket. A “Volt egyszer egy …” pontosan ezt a célt szolgálja. A film egy kis vizuális tudományos dolgozat,  amely a magyarországi Kalocsát és az egykor virágzó zsidó közösség elvesztését vizsgálja. Tudósunk Mago Gyöngyi, aki történelmet tanít tinédzsereknek, dokumentumokat hoz helyre, és  városa holokauszt-túlélőitől kérdezősködik.

A magyar és angol nyelvű, feliratos film egy (az 1800-as évek közepéről származó) közösségi paradicsomot, az antiszemitizmus hirtelen megjelenését és az Auschwitzba vezető utat felidéző interjúkon keresztül halad előre. A város diaszpórájának idős arcai – akiket Budapesten, Montrealban, New Yorkban, Torontóban találunk – karaktert és rugalmasságot sugároznak; csodálatos nézni őket, bár a rendezés statikus, ritkán engedi, hogy a közelképek feleslegesen növeljék az érzelmi hangerőt.

De nincs sok történet, különösen nincs Mago asszonyé, aki a filmben bólogató, kellemesen üresfejűnek bemutatott hős tudós. Elmondják nekünk, hogy milyen meglepő, hogy ő, római katolikus létére, a zsidó emlékezet megőrzésének munkáját vezeti. Azt mondják, hogy nem elkötelezett. Futólag történik említés Magyarország bonyolult történelméről és jelenlegi jobboldali szélsőségeiről, a mozi végén van egy gyász szertartás. De kevés a textúra, kevés a megragadnivaló a nyilvánvalóan megható témán túl.

Hát igen. A “Volt egyszer egy …” megfelelő lehet egy józan köztévének, van integritása és egy konkrét város élő történelmének egy szeletét rögzíti. Ennyire egyszerű. Értékes dokumentum.

THERE WAS ONCE …
Opens in New York and Los Angeles.
Directed by Gabor Kalman; directors of photography, Zsolt Toth and Jon Dunham; edited by Kate Amend; music by Mark So; produced by Mr. Kalman and Gabor Garami. In Manhattan at the IFC Center, 323 Avenue of the Americas, at Third Street, Greenwich Village. In English and Hungarian, with English subtitles. Running time: 1 hour 43 minutes. This film is not rated.