Az ellenzéknek nehéz dolga van a fideszes fellegvárban, Bács-Kiskunban

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva

>Tegnap a Fidesz Achilles-sarkával, Budapesttel foglalkoztam. Ma a Fidesz egyik fellegváráról, Bács-Kiskun megyéről gyűjtöttem össze néhány információt. A megye mérete és a lakosság száma miatt 6 választókerület van a megyében, valamennyi a Fidesz kezében. Bács-Kiskun országgyűlési képviselői nagyrészt nem változtak 2014 óta. Sőt, 2014 és 2018 között még javítottak is az amúgy is impozáns eredményeiken. Még a vak komondorral való hírhedt találkozása miatt a Fideszből kizárt Balogh Józsefet gyorsan leváltó Salacz László is nagy sikert aratott, a szavazatok több mint 51%-át szerezte meg. Bács-Kiskun mind a hat képviselője verhetetlennek számított 2018-ban. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Fidesz országgyűlési képviselői között az első számú sztár, aki a Kiskunfélegyháza és Lakitelek központú körzetében a szavazatok 60%-át szerezte meg.

Az egyes körzetek egyéni eredményeinek gyors áttekintése csak megerősíti teljes értetlenségünket az ellenzéki pártok korábbi politikai vaksága miatt . A politikai rövidlátás talán legjobb példája a Momentum viselkedése volt, egy olyan párté, amely szerencsére tanult egy-két dolgot az elmúlt négy évben. A párt 2018-ban mind a hat körzetben beszállt a versenybe, és mindegyikben kapott néhány száz szavazatot. Igaz, a jelenlétük nem sokat számított, de ez jól jellemezte a Momentum akkori gondolkodásmódját. A Jobbik és az MSZP nagyobb létszámmal volt jelen, de még nekik sem volt igazi esélyük a Fidesz gépezetével szemben, főleg azért, mert a Momentum mellett az LMP is indított jelöltet az összes körzetben, majdnem olyan siralmas eredményekkel, mint a Momentum. A Jobbik és az MSZP jelöltjei lényegesen jobban teljesítettek, de amikor az ellenfelek jóval 50% felett teljesítenek, akkor a “jobb eredmény” egyszerűen nem elég jó.

Bács-Kiskun megye címere

Az 1-es körzetben, ahol Salacz László a szavazatok 54,53%-át kapta, az MSZP-s Lejer Zoltán 24,0%-ot, a DK-s  Szőke Rita pedig 7,68%-ot. Ez a két bátor lélek az előválasztáson méri össze erejét egymással, és egyikük végül Salacz ellen indul.

A 2. körzetben Zombor Gábor orvos, aki 2006 és 2014 között Kecskemét polgármestere volt, 2010 óta országgyűlési képviselő. 2018-ban a szavazatok 52,74%-át kapta a Jobbik és az MSZP jelöltjeinek együttes 35%-ával szemben. A szocialista párt jelöltje Király József volt, a Momentum pedig Bodrozsán Alexandrát indította. Az előválasztáson Király és Bodrozsán még mindig készen áll arra, hogy megmérkőzzön Zomborral.

Ha a Jobbik és az MSZP teljesítményét nézzük a Bács-Kiskun megyei körzetekben, akkor a 3. körzetben (Kalocsa-Kiskőrös) volt a legígéretesebb, ahol Font Sándor 53,22%-ával szemben 41,3% volt az összesített eredményük. Ebben a körzetben a szeptemberi előválasztáson a legnagyobb támogatottságú jelölt (DK, Momentum és Mindenki Magyarországa Mozgalom/MMM) Magóné Tóth Gyöngyi ), míg a Jobbik Kudron Nándor és a 2018-ban Font ellen induló MSZP-s Angeli Gabriella mögött nincs más párt. Kudron Nándor Kiskőrösről származó ügyvéd. Angeli Gabriella 2018-ban azért veszítette el állását a kalocsai önkormányzatnál, mert nyilvánosságra hozta az Európai Csalás Elleni Hivataltól kapott anyagot a hírhedt Elios-ügyről.

A kedvencem, Tóthné Magó Gyöngyi kalocsai történelemtanárnő azután vált nemzetközileg ismertté, hogy 2011-ben az Egyesült Államokban bemutatták a Kálmán Gábor által rendezett “Volt egyszer…” című dokumentumfilmet. A film az ő kutatásai alapján készült, Kalocsa zsidó múltját tárta fel. A megható filmről a The New York Timesban jelent meg kritika. Magó Gyöngyi jó választás lehet, mert nagyon népszerű a városban. Hogy a támogatottsága elég lesz-e Font ellenében, aki 1998 óta parlamenti képviselő, az más kérdés

Bács-Kiskun 4. kerülete is megérdemli, hogy közelebbről is megnézzük, már csak azért is, mert Lezsák Sándornak hihetetlen eredményeket sikerült produkálnia. Amennyire meg tudom állapítani, a szavazatok 60%-ával elért győzelme rekordnak számít. Vele szemben a 23%-os összesített eredmény szánalmas volt. Úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártok ezúttal egészen másképp állnak hozzá a mindenható Lezsák ellen. Az LMP Kis-Szeniczey Kálmánt választotta jelöltjének, akit a Jobbik és az MSZP is támogat. Neki nincs ellenfele. Így 2022-ben Kis-Szeniczey lesz az, aki felveszi a harcot Lezsákkal. Őt minden bizonnyal jól ismerik Kiskunfélegyházán (30 ezer lakos), ahol ősei valamikor a XVII. század végén telepedtek le. Ő agrármérnök, aki 1999 óta biogazdaságot vezet. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke mutatta be őt egy sajtótájékoztatón, amelyen a térség útjainak javításáról és a vidékfejlesztésre szánt többlet forrás biztosításáról beszélt. Nem valószínű, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy a korlátlan anyagi forrásokkal rendelkező Lezsákot eltávolítsák. Gondolom, az ellenzéki pártok többsége úgy gondolja, hogy Lezsákot, akinek mostanra szinte kizárólag az adófizetők pénzéből finanszírozott magánalapítványa van, nem lehet sikeresen kihívni. Ahogy a HVG néhány hónapja írta, “közpénzmilliárdok ömlenek Lezsák Sándor birodalmába, amely mindent eltipor maga alatt”.

Nekem is úgy tűnik, hogy az 5. körzetben Bányai Gábor legyőzésére való törekvés eléggé elmaradt, mert csak két jelölt, a Momentumos Papp Dénes és a DK-s Horváth-Roland Károly indul a versenyben, a többi párt támogatása nélkül. Ráadásul Bányai nemrég 150 napot töltött kórházban egy nagyon súlyos COVID-19-es megbetegedéssel, és még mindig egy balatoni rehabilitációs központban van. Erős szimpátiaszavazásra számítok vele kapcsolatban.

A 6. körzet az ország déli részén, Baja környékén található, ahol 34 000 lakos él. Jelenlegi országgyűlési képviselője Zsigó Róbert, aki eredetileg cukrász, és az évek során számos tisztséget töltött be a pártban. Először 1998-ban jutott be a parlamentbe, majd 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben is nyert. 2018-ban a szavazatok 54,5%-át szerezte meg, szemben az MSZP és a Jobbik együttesen mintegy 36%-ával. Az ellenzék szeptemberi előválasztásán ebben a körzetben zsúfolt a mezőny. Négyen pályáznak majd a választók támogatására. A legnagyobb támogatottságú jelölt az MMM által állított független Preininger Rozália, akit az LMP és a Jobbik is támogat. Ezen kívül négy más pártok jelöltje is van. Az MMM javaslatára egy kiábrándult Fidesz-szavazó próbálkozik Zsigó ellen. Az ő története elég érdekes. Kolozsváron nőtt fel, onnan menekült először Budapestre, majd onnan az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államokban ismerkedett meg férjével, aki egy bajai sváb családból származik. Visszatértek Magyarországra, Baján telepedtek le, és erdélyi sajátos nevelési igényű gyermekeket fogadtak örökbe. Az MMM vezetője, Márki-Zay Péter meggyőződése, hogy a Fidesz hivatalban lévő képviselőinek leváltására a Preininger Rozáliához hasonló embereknek van a legnagyobb esélyük. Meglátjuk, mi történik a Bács-Kiskun megyei 6-os körzetben, ha valóban Preininger nyeri az előválasztást.

2021. JÚLIUS 31.

 Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Balogh József, a komondoros, asszonyverő, aki nagy esélyes