A botrány majd szépen elsomfordál?

Posted by

szeka

>Mennyire felelős az a kormány, amely nem vállal felelősséget semmiért?A válasz annyira egyértelmű, hogy akár a nemzeti konzultációban is szerepelhetne ez a kérdés. De vegyük sorra, miért tekinthetjük a jelenlegi magyar kormányt felelőtlennek? Ha csak az utóbbi hónapok politikai botrányaira gondolunk, teljesen egyértelmű, hogy nincs semmilyen következménye annak, ha a politikusok rossz döntéseket hoznak. Ez tehát nem a számonkérés ideje, pedig jól működő demokráciákban nem kell a következő választásokig várniuk az állampolgároknak, hogy elszámoltassák a politikusokat a felelőtlen vagy rossz kormányzás miatt.

Fotó: civilhetes.hu

Néhány ország kormánya vizsgálatot rendelt el az úgynevezett Pegasus-lista nyilvánosságra kerülését követően. Az ötvenezer telefonszámot tartalmazó lista jórészt olyan személyek megfigyeléséről tanúskodik, akik saját országukban a hatalom célkeresztjébe kerültek. Egyetlen kormány sem merte tagadni, hogy vásárolt az izraeli gyártmányú kémszoftverből, de több országban azt állítják a gyanúba keveredett politikusok, hogy magánszemélyek megfigyelésére használták volna a szupertitkos technológiát. Természetesen köztük van Magyarország is.

A tények azonban azt mutatják, hogy a kormány hiába próbálja elbagatellizálni az ügyet, komoly a gyanú arra, hogy újságírók, politikusok, gazdasági szereplők telefonjaira telepítették a kémszoftvert. Az Orbán-kormány szokásához híven mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló politikai eszközök segítségével az ellenzék ne juthasson érdemi információkhoz. A parlament nemzetbiztonsági bizottságát ugyan összehívta a testület jobbikos elnöke, de a kormánypárti politikusok távolmaradásukkal megakadályozták azt, hogy az ellenzéki képviselők kellemetlen kérdésekkel bombázzák Pintér Sándor belügyminisztert.

A Fidesz tehát arra játszik, hogy a botrány szép csendesen elsomfordál az ajtajuk előtt, az ellenzék pedig kénytelen lesz beletörődni abba, hogy tapodtat se haladnak az ügy felgöngyölítésében. Hiába szólították fel Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy nyilatkozzon arról, kik tehetők felelőssé a feltehetőleg illegális adatszerzésért, ő szokáshoz híven mellébeszélt és vádaskodott. Amikor az ellenzék felvetette, hogy le kéne mondania, mint a területet felügyelő minisztérium vezetőjének, még csak válaszra se méltatta a számonkérési kísérletet.

Most úgy tesznek, mintha ezek a méregdrágán beszerzett oltóanyagok maguktól vándoroltak volna az oltópontokra, és nem helyeztek volna nyomást az egészségügyi dolgozókra, hogy ajánlják minél több páciensüknek a keleti vakcinákat.

De nem csupán a Pegasus-ügy miatt fáj most a kormány illetékeseinek feje. Kiderült ugyanis az eddig agyondicsért kínai vakcináról, hogy főleg a 60 év felettiek esetében nem alakít ki megfelelő védettséget. Az orosz Szputnyik esetében pedig az a gond, hogy néhány ország kivételével sehol sem fogadják el védőoltásként, így aki az Európai Unió országaiba akar utazni, különböző tesztekkel kell igazolnia a védettségét. Ugyanez érvényes a kínai Sinopharm oltására is, így több mint egymillió magyar állampolgárnak ígérték felelőtlenül a kormány illetékesei, hogy ezekkel a vakcinákkal nem csak védettek lesznek, de utazhatnak a határokon túlra is.

Amikor a magyar ellenzék támadta a kormányt az elhamarkodott és drága vakcinabeszerzésekért, illetve figyelmeztetett a kínai és orosz oltóanyagok veszélyeire, akkor a kabinet egyszerűen oltásellenesnek bélyegezte a politikai ellenlábasokat. Az Orbán-kormány most úgy próbálja „fű alatt” megoldani ezt a helyzetet, hogy augusztus 1-től lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét. Ez elsősorban a kínai vakcina elégtelensége miatt szükséges intézkedés, de arról nem szólnak a hírek, hogy a kormány oldaláról bárkit is felelősségre vontak volna a Sinopharm miatti gikszer okán.

Ne tegyünk persze úgy, mintha nem ebben az országban élnénk! Hogyan vonhatna bárkit is nyíltan felelősségre a kormány azok után, hogy az orosz és a kínai oltóanyagok mellett a kabinet legmagasabb szintű vezetői kampányoltak, és nem mellesleg magát Orbán Viktort is Sinopharmmal oltották be? Most úgy tesznek, mintha ezek a méregdrágán beszerzett oltóanyagok maguktól vándoroltak volna az oltópontokra, és nem helyeztek volna nyomást az egészségügyi dolgozókra, hogy ajánlják minél több páciensüknek a keleti vakcinákat. Nem kéne ilyenkor azonnal felajánlania a lemondását az illetékeseknek? Például Kásler Miklós miniszternek, aki amellett, hogy asszisztált a beszerzésekhez, éppen Mátyás király csontjainak összegyűjtésével volt elfoglalva a kérdéses időszakban.

Fotó: Pécs Aktuál

Nem véletlen tehát, hogy a kormányszóvivők egyre kevesebbszer kezdenek úgy egy mondatot, hogy „Magyarország felelős kormánya”. Ők is érzik ugyanis, hogy nemhogy a legmagasabb, de az alacsonyabb szinteken se vonnak már senkit kérdőre, ha nagyot bakizik a kabinet. Egyszerűen úgy tesznek, mintha minden számonkérési próbálkozás az ellenzék akadékoskodása lenne, ugyanakkor a kormány tévedhetetlen emberekből állna a miniszterektől a helyettes államtitkárok szintjéig. Pedig tévedni emberi dolog, ezért, ha elismerik, hogy homokszem került a gépezetbe, és netán ezért bocsánatot is kérnének, az emberivé tenné azokat, akik most saját tökéletességük látszatát igyekeznek kelteni. Mert, ahogy egy dakota mondás tartja: „A lónak csak négy lába van, mégis gyorsabban fut, mint a százlábú.”

Szegedi Kattintós

Címkép: Államtitkárok