A Fidesz 2022-ben valószínűleg elveszíti egész Budapestet

Posted by

A Hungarian Spectrum cikkének magyar változata
>Balogh S. Éva
>A HVG néhány napja közzétette az ellenzéki jelöltek részletes listáját, támogató pártok szerinti bontásban, mind a 106 választókerületben. A cikkhez csatolt linkről egy lenyűgöző leltárba juthatunk, amely nemcsak az előválasztásokon indulók nevét és pártállását, hanem a 2018-as választások eredményeit is tartalmazza, beleértve a győzteseket is a győzelmük különbségével együtt. Így például ránézésre megállapíthatjuk, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 2-es körzetben Hubay György lett a győztes, a szavazatok szűk 38%-ával. Ha ezután felkeressük a Nemzeti Választási Iroda honlapját, akkor megtudjuk a részleteket arról, hogy Hubay hogyan tudta ezt a Miskolc városát is magában foglaló körzetet 38%-kal megnyerni. Tulajdonképpen könnyű dolga volt. 19 434 szavazattal nyert az MSZP-s Varga László (15 274 szavazat) és a Jobbik-os Dudás Norbert (14 527) ellenében. Így a két ellenzéki jelölt együttesen csaknem 30 ezer szavazatot kapott. Ha a Fidesz-ellenes erők nem osztották volna meg szavazataikat az MSZP és a Jobbik között, akkor ma a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 2-es körzetnek nem lenne fideszes képviselője.

Közvetlenül a 2018-as választások előtt és után Bódis András oknyomozó újságíró két cikket is közölt az azóta megszűnt Heti Válaszban. Az elsőben, „Választások-mutatjuk, hol van a Fidesznek erős kihívója” címmel Bódis azt állította, hogy „a taktikus szavazókat felülbíráló szavazóknak köszönhetően a körzetek kétharmadában ez történik majd.

Mit értünk taktikai szavazás alatt? A lényege, hogy a választókat arra ösztönözzük, hogy pártállástól függetlenül a kerület legesélyesebb győztesére szavazzanak. A választópolgár pártpreferenciáját a pártlistán leadott szavazatával fejezheti ki. A Heti Válasz a 2014-es választások adatai alapján 36 fideszes helyet minősített behozhatatlannak, de  Bódis szerint 29 választókerületben meglepetést okozhat a Fidesz. Ez nem így alakult. Igen, a taktikai szavazás több budapesti kerületben, ahol a választók megértették a logikáját, eredményes volt, de a fővároson kívül, mint azt a mi példánk, Miskolc és környéke mutatja, nem. Végül 2018-ban mindössze 15 körzetben nyertek ellenzéki jelöltek, ebből 12 budapesti, valamint egy-egy Baranya, Csongrád és Fejér megyei. Ez nem elírás. Az ellenzéki jelöltek mindössze 14%-a nyerte meg egyéni versenyét a Fidesz ellenfeleivel szemben.

A második, „Fele = kétharmad” című cikkben Bódis rámutatott, hogy a „nagyszabású közvélemény-kutatás, vagyis a választás azt mutatta, hogy az ország fele nem a Fideszre szavazott, 53 helyen 50 százalék alatt teljesített a kormánypárti jelölt. Tehát a körzetek felében volt esély az ellenzéki győzelemre”.

Bár a 2018-as országos statisztikák lesújtóak voltak az ellenzék számára, Budapesten a 18 választási körzetből mindössze hatot nyert meg a Fidesz, és a győztesek mindegyike a szavazatok 50 százalék alatti eredménnyel került be a választásokba. Közülük néhányan a párt vezető személyiségei. Így nem meglepő, hogy az ellenzék stratégiáját tekintve, miszerint ezúttal minden kerületben csak egyetlen jelöltet indítanak, Orbán Viktor nagyjából úgy döntött, hogy ezekben a budapesti kerületekben kevésbé prominens Fidesz-vezetőket indít. Varga Mihály pénzügyminiszter például, aki jelenleg a II. kerületet és a szomszédos Óbuda városrészt képviseli, 41,82 százalékkal nyert öt ellenzéki párt jelöltjével szemben. Most Varga helyére Orbán Viktor egy áldozati bárányt választott a kerület számára, egy egyszerű II. kerületi tanácstagot.

Egészen hasonló a helyzet a III. kerületben, ahol Gulyás Gergely 43%-kal nyert a DK, az LMP, a Jobbik, az MKKP (a Kétfarkú Kutya Párt) és a Momentum jelöltjeivel szemben. Gulyás Gergely Fürjes Balázst, a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkárát tartotta a legjobb jelöltnek, de egyelőre úgy tűnik, Fürjes nem nagyon akarja bedobni a kalapját a ringbe.

A 3. kerületben Fürjes Balázsnak vagy Gulyás más helyettesének Komáromi Zoltánnal (DK) vagy Hajnal Miklóssal (Momentum) kell majd megmérkőznie. Előbbi politikailag aktív háziorvos, aki a járványról és általában az egészségügyről szóló viták gyakori résztvevője. Hajnal Miklós a Momentum felső vezetésének tagja, aki a médiában is igen aktív. Varga Mihály utódjának pedig vagy a nagyon népszerű Kálmán Olgával (DK), vagy Tordai Bencével (MSZP-Párbeszéd) kell majd megmérkőznie. A 2018-ban a szavazatok mindössze 40 százalékát kapó Kocsis Máté (6. kerület) utódja a jelek szerint Sára Botond, a 8. kerület korábbi polgármestere lesz, aki nem a legnépszerűbb politikus. Ez a választási körzet azon kevesek egyike, ahol öt jelölt indul a szeptemberi előválasztáson. A Republikon Intézet szerint a független Jámbor András, a Mérce baloldali hírportál korábbi főszerkesztője áll az élen.

A jelenlegi állás szerint Simicskó István 2. kerületében két nő verseng majd az ellenzéki jelöltségért. Mivel az utódjáról még nem érkezett bejelentés, úgy tűnik, hogy a 2018-ban 42 százalékos eredményt elérő Gy. Nagy Erzsébettel (DK), aki jelenleg Budapest főpolgármester-helyettese, vagy a fiatal Orosz Annával (Momentum), a 11. kerület fővárosi képviselőjével és alpolgármesterével.

Két másik budapesti fideszes képviselő kevésbé ismert: Szatmáry Kristóf a 13. kerületből és Budai Mónika a 14. kerületből. Vajda Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje volt Szatmáry nagyon erős ellenfele 2018-ban, amikor is Szatmáry néhány tisztességtelen praktika után 43%-kal nyert Vajda 39,96%-ával, a Jobbik 9,14%-ával és az LMP 7,27%-ával szemben. Ha Vajda megnyeri a jelölést, ami valószínűsíthető, akkor Szatmárynak nehéz dolga lesz. Budai Mónika a 14-es körzetben elért 41%-os győzelmével sincs jobb helyzetben. Neki 2018-ban négy ellenféllel kellett szembenéznie: MSZP (37,23%), Jobbik (13,04%) és LMP (4,89%). Legvalószínűbb ellenfele ugyanaz a Lukoczky Károly (MSZP) lesz, aki valószínűleg megnyerte volna a körzetet, ha az ellenzéki erők nem lennének ennyire széttagoltak.

Ezek alapján azt hiszem, nyugodtan megjósolhatjuk, hogy 2022-ben tiszta ellenzéki söprés lesz Budapesten. Néhány korai bejelentésből úgy tűnik, hogy Orbán Viktor beletörődött mind a 18 budapesti kerület elvesztésébe.

Itt csak Budapestre koncentráltam, ahol az ellenzék a legerősebb. De a fővároson kívül is szép számmal vannak olyan kerületek, ahol a Fidesz a szavazatok 50%-a alatt nyert több ellenféllel szemben. Természetesen vannak olyan zónák az országban, ahol a Fidesz dominanciája kétségtelenül megmarad. Jelenleg az a közvélekedés, hogy az ellenzéknek 60 körzetben kell majd nyernie. Egy gyors számítás szerint ez sikerülhet, de ahogy a mondás tartja, a választás napjáig még „sok víz fog lefolyni a Dunán”.

2021. július 30.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

CímkéP: Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek