Ellenzéki jelöltek Orbán Viktor ellen

Posted by

 

 

Jakab, akárcsak áprilisban, most is 28%-kal vezet, őt követi Dobrev 27%-kal és Karácsony 24%-kal. Jakabot tartják a legharcosabb és a leginkább emberközpontú politikusnak, de nem tartják különösebben megfontoltnak vagy kiszámíthatónak. Dobrevet tájékozottnak és felkészültnek, valamint erős személyiségnek tartják. Karácsonyt az emberek határozottnak, emberközpontúnak és jól informáltnak tartják.

A megkérdezettek szerint Dobrevnek nagyobb esélye van Orbán legyőzésére, mint Karácsonynak. Ez utóbbi állítás azért meglepő, mert az elemzők körében a nőt családi háttere és Gyurcsány Ferenccel, Magyarország 2004 és 2009 közötti miniszterelnökével kötött házassága miatt gyakran sérült árunak tekintik. Nagyapja vezető kommunista politikus volt, és a Fidesz szokásához híven őt is kommunistának bélyegzik. Ráadásul férje hírneve a 2006-os őszödi beszéde és az azt követő erőszakos budapesti utcai tüntetések után erősen megromlott. Ennek következtében az elmúlt években az ország egyik legkevésbé népszerű politikusának tartották. Ellenségei szerint, akik sokan vannak, Dobrev jelölése csupán egy trükk Gyurcsány részéről, hogy újra hatalomra kerüljön, vagy legalábbis a háttérből manipulálni tudja a politikát. Sok megfigyelő meg van győződve arról, hogy Dobrev e tehertétel miatt nem lenne képes győzelemre vezetni az ellenzéket.

Ez a két felmérés megkérdőjelezi ezt a feltételezést, de természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy a választások még messze vannak, és még az előválasztások is csak szeptember második felében kezdődnek. Ahogy ezek a friss felmérések is mutatják, nehéz megjósolni, hogy az ellenzéki szavazók mit fognak tenni, és hogy melyik jelölt van valóban a legerősebb helyzetben Orbán Viktor legyőzésére. Én a magam részéről a játék ezen szakaszában nem fogadok.

2021. JÚLIUS 29.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

 

%d bloggers like this: