Bálint gazda hamvai

Posted by
Homonnay Gergely
Amikor Benedek Tibor meghalt, és megemlítettem, hogy ő is zsidó származású volt, tucatjával követtek ki, merthogy szerintük megsértettem Benedek Tibor emlékét.
Elképedve olvastam az antiszemita magyarok kommentjeit.
Mindez úgy jutott eszembe, hogy Bálint gazda tegnap volt 102 éve, hogy megszületett. A magyar föld volt a mindene, és azt is megbocsátotta a magyaroknak, hogy a származása miatt halálra ítélték nemcsak őt, hanem az egész családját. Ő túlélte a vészkorszakot, amikor a magyar állam hathatós közreműködésével folyt a népirtás. Voltak zsidók, akik a háborút egyedül túlélve azt is el akarták felejteni, hogy valaha közük volt Magyarországhoz. Bálint György azonban visszajött, és bár a szülei földjét elvették, ő itt maradt.
A halála előtt két évvel készítettem vele egy interjút, amikor rám bízott egy titkot. Elmondta, hogy csak a halála után írhatom meg, hogy szeretné, ha elhamvasztanák, a hamvait beszántanák az ősei földjébe.
Most tudtam meg, hogy a családja teljesítette a kívánságát: a hamvainak egy részét Halmajon beszántották abba a magyar földbe, amiért ez a zsidó ember élt.
És most csak arra kérem azokat, akiket szétfeszít az ilyen-olyan gyűlölet, hívjuk azt rasszizmusnak, antiszemitizmusnak vagy homofóbiának, egy pillanatra hajtsanak fejet Bálint György emléke előtt, és próbáljanak meg felnőni hozzá.