Orbán dominál az erdélyi magyarok között

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva

Az Index néhány napja számolt be arról, hogy az Avantgarde Public Relations Kft. szerint az RMDSZ-re szavazó erdélyi magyarok “a politikailag legkonzervatívabb csoport” egész Romániában. A cég nem tartozik a legismertebb magyarországi közvélemény-kutató cégek közé, és a módszertanuk is primitívnek tűnik. A válaszadók választhattak, hogy vagy “konzervatívként” vagy “progresszívként” határozzák meg magukat. A felmérés szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szavazóinak 95 százaléka “sziklaszilárd konzervatív”. De még a szociáldemokrata szavazók többsége (68%) is konzervatívnak vallja magát.Tekintettel arra, hogy a Főtér, a Fidesz által finanszírozott magyar nyelvű kiadvány a közvélemény-kutatásról szóló hírt így közli: “Nyugalom: A magyarok a legkonzervatívabbak Romániában”, úgy gondolom, hogy bizonyos fokú bizalmatlansággal kell tekintenünk az eredményekre, különösen, hogy a Főtér annyira megörült az eredménynek, hogy azon örvendezett, hogy a felmérés szerint az RMDSZ szavazói “konzervatívabbak”, mint a magyargyűlöletéről ismert szélsőjobboldali soviniszta párt, az Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) támogatói.

Az Avantgarde-nak az RMDSZ-szavazókat konzervatívnak minősítő megjelölése csak akkor helyes, ha valaki úgy gondolja, hogy Orbán Viktor konzervatív. Mert az RMDSZ mára már nem más, mint a Fidesz romániai ága.

Talán még ennél is beszédesebb, hogy George Simion, a magyarellenes, szélsőjobboldali AUR elnöke nemrég az Azonnalinak adott interjút, amelyben azt mondta, hogy Orbán Viktort követendő példaképnek tekinti. Sőt, azt állította, hogy magát Románia Orbán Viktorának tekinti, mivel “ugyanaz az ideológiánk”.

Orbán befolyása Romániában egyre nő. Ahogy Parászka Boróka erdélyi magyar újságíró megjegyezte: “Orbán az utóbbi hetekben vagy mumus, vagy megmentő, de mindenképpen kulcsszereplője lett a román politikai életnek”.

Az RMDSZ most az Orbán-kormány által finanszírozott új médiabirodalmon keresztül népszerűsítheti elképzeléseit. Egész galériája van a szolgalelkű kiadványoknak, amelyekben nem jelenhetnek meg Fidesz-kritikus írások. Az RMDSZ mindent elkövet, hogy a romániai magyar nyelvű sajtóban még létező néhány független orgánum befolyását minimalizálja.

Az erdélyi KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) Erdélyi Médiatér Egyesület/Alianța pentru Spațiul Media Transilvania néven működik. Az elmúlt három és fél évben az Orbán-kormány több mint 20 millió eurót ölt bele. Ez óriási összeg. A román kormány éves kiadásai a magyar kisebbségre 5-6 millió euró. Sipos Zoltán, az Átlátszó romániai szerkesztője szerint a szövetség költségvetése 2020-ban mintegy 18,2 millió lej, azaz 3,6 millió euró volt. Több helyi nyomtatott kiadványt, például a Krónikát, a Vásárhelyi Hírlapot, a Csíki Hírlapot és a Gyergyói Hírlapot is a Magyarországról érkező pénzek mentették meg.

A magyar nyelvű médiába való beszivárgás 2017-2018-ban kezdődött Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője irányításával, aki maga is erdélyi… A szövetség szerkesztési politikája szerint a magyar kormányt bíráló hangok nem jelenhetnek meg a médiakonglomerátumhoz tartozó kiadványokban. A kezdetekben volt néhány RMDSZ-kritikus cikk, de az utóbbi években ezek is eltűntek.

Ami a törvényhozást illeti, egyes erdélyi magyar politikusok számára igencsak vonzó az Orbán-kormány diszkriminatív, LMBTQ-ellenes törvénye. Az RMDSZ szóvivője Orbán Viktornak a kormánya úgynevezett pedofíliaellenes törvényéről szóló népszavazás kiírására reagálva a Népszavának azt mondta, hogy a párt “természetesen támogatja azoknak az erdélyi magyaroknak a részvételét a népszavazáson, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek”.

Emellett Csomortányi István, a Tőkés László által létrehozott Erdélyi Magyar Néppárt (EMN)/Erdélyi Magyar Néppárt elnöke jelezte, hogy a párt egy RMDSZ-es képviselőn keresztül javaslatot nyújt be a román parlamentnek a magyar pedofíliaellenes törvényhez hasonló törvényjavaslat elfogadására. Csomortányit egyébként 2019-ben 5 ezer lejes (kb. 350 ezer forintos) pénzbírsággal sújtotta a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács, miután a Facebookon megjelent egy fotó róla egy Heil Hitler felirattal. Még egy szolid konzervatív!

Csomortányi István, “a sziklaszilárd konzervatív”

Az EMN elnöke azt állítja, hogy amióta bejelentették ezt a törvénykezdeményezést, folyamatosan támadások érik a pártot, ami meglepi, mert ez a jogszabály “teljesen ártalmatlan, sőt hasznos”. Szerinte egy olyan magatartásforma elfogadásáért folyik erőszakos propagandakampány, amely “Közép- és Kelet-Európában egyáltalán nem elfogadott, nem ismert és nem keresett”.

Gyanítom, hogy ebből az őrült ötletből nem lesz semmi. Még ha az RMDSZ-ben néhányan szimpatizálnak is a magyar kezdeményezéssel, nagyon kétlem, hogy a jelenlegi román koalíció fontolóra venné egy ilyen törvényjavaslat bevezetését. De ez a javaslat mutatja, hogy mennyire terjednek Orbán eszméi a Romániában élő magyarok, sőt talán még Ukrajnában és Szerbiában is. És mindezt a propagandát az Orbán-kormány több millió euróból finanszírozza.

2021. JÚLIUS 28.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: A Főtér képe