Návai Anikó igazsága

Posted by

Kereszty András

>A Nők Lapja nemrég  azonnali hatállyal szerződést bontott Návai Anikóval,a filmes szakmában jól ismert újságíróval, mert állítólag plagizált a Scarlett Johanssonnal készült cikke írásakor. A cikket interjúként közölték, de kiderült, a szerző már megjelent  anyagokból ollózott össze  egy cikket. Az index, most vette a fáradságot, hogy megkérdezte Návait a dologról.
Kezdjük azzal, hogy Návai Anikó, aki  a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) külföldi újságírókat a soraiban tudó szervezet magyar tagja, beismerte, hogy jogosulatlanul használt fel idézeteket a Scarlett Johansson Oscar-díjra jelölt színésznővel készített interjújában. Viszont a Golden Globe-okat kiosztó szervezet hónapok óta kritikák kereszttüzében áll, egyebek mellett szexizmussal és korrupcióval vádolják. Az amerikai  PR-cégek összefogtak, hogy a sztárok ne adjanak interjút a Hollywood Foreign Press Association újságíróinak. Ezért nemleges választ kapott  arra is, hogy legalább e-mailben feltehessen egy kérdést a világsztárnak.
Viszont  miután megvolt már a Nők Lapja címlapfotója, “muszáj voltj, hogy megírjam ezt a sztorit. Leültem, és végigolvastam a HFPA keretein belül Scarlett-tel készült 18 interjút, újra megnéztem a saját tévéinterjúimat.” A cikkében felhasználta azt is, amit Scarlett Johansson 21 évvel ezelőtti budapesti forgatása alkalmával mondott arról, milyen volt neki akkor Budapest.
És most jön a lényeg: „Értem a kritikákat. De ha az ember újságíró, és van a fiókjában 18 interjú, amit Scarlett Johanssonnal készített, amelyben benne van a színésznő egész élete, és minden szót ő mond, akkor miért baj, ha az újságíró ezt felhasználja? Ha egy újságírónak megtiltják, hogy korábbi interjúiból dolgozzon, akkor megtiltják azt, hogy írjon”.
Minderről csak annyit, hogy valaki, valahol nagyon utálja Návai Anikót.

Címkép: Scarlett Johansson és Návai Anikó

(