Lulu Lakatos, a gyémántszakértő

Posted by
A Guardian írásának magyar változata
>Egy nőt bűnösnek találtak és öt és fél év börtönbüntetésre ítéltek, amiért egy hollywoodi filmjelenethez hasonló módon 4,2 millió font (1,77 milliárd forint) értékű gyémántot lopott, és azokat kavicsokra cserélte .A 60 éves Lulu Lakatos “Anna” drágakőszakértőnek adta ki magát, akit 2016 márciusában küldtek a londoni Mayfairben található Boodles luxusékszerüzletbe, hogy felbecsülje a köveket állítólagos gazdag orosz vevők nevében.

Az ügyészek szerint ez volt a legnagyobb értékű lopás, amelyet valaha is elkövettek az Egyesült Királyságban. A hét gyémántot, köztük egy 2,2 millió font értékűt, egy lakattal lezárt pénztartóba kellett volna tenni, és a New Bond Street-i üzlet páncéltermében tartani a pénz átutalásáig. A családi vállalkozás alagsori bemutatótermének térfigyelő kameráinak felvétele azonban rögzítette azt a pillanatot, amikor a pénztárcát Lakatos a táskájába tette, és nagy”kézügyességgel” másodpercek alatt kicserélte azt egy másolatra.

Az ékszerész bolt gyémántszakértője, Emma Barton gyanút fogott, de a gyémántokat, amelyekről úgy vélték, hogy egy rejtett rekeszben voltak elrejtve, nem találták meg Lakatos táskájában. A nő elhagyhatta az üzletet, s a drágaköveket egy ismeretlen nő táskájába tette át. A nemzetközi bűnözőbanda kevesebb mint három óra alatt Franciaországba menekült az Egyesült Királyságból.

Amikor másnap kinyitották a Boodles széfjében lévő táskát, hét apró kerti kavics volt benne. A gyémántok soha nem kerültek elő.

Lakatos “Anna” azt valotta, hogy néhai húga, Liliana Lakatos útlevelét használta a bűncselekmény elkövetésekor, aki hónapokkal korábban, 2019 októberében, 49 éves korában autóbalesetben meghalt Romániában. Egyébként Liliana Lakatost is körözték Svájcban egy majdnem azonos cselekmény miatt, amikor egy 400 000 eurót (144 millió forinntot) tartalmazó borítékot kicseréltek egy papírral töltött másolatra.

Szerdán Lakatos Lulut a southwarki koronabíróságon az esküdtszék kilenc óra és 19 perces tanácskozás után 10:1 arányban bűnösnek találta. A romániai születésű, a bretagne-i Saint-Brieucból származó Lakatos korábban háromszor volt elítélve lopásért Franciaországban. A lopás előtti napon érkezett Londonba, és a térfigyelő kamerák felvételein látható, amint az 53 éves Georgeta Danilával együtt belép a londoni Cricklewood Lodge Hotelbe, mielőtt Christophe Stankovic és Mickael Jovanovic társaságában felderítő utat tettek Boodlesbe.

Danila a London Victoria negyedében található Willow Walk pubban várt átöltözve Lakatosra, aki hosszú sötét kabátba, karimás kalapba és hosszú sálba öltözve ment a Boodlesbe.

Boodles storeA cég elnöke,  Nicolas Wainwright egy üveg csigalépcsőn kísérte le Bartonnal a tárgyalóterembe, ahol Lakatos megvizsgálta és lemérte a gyémántokat. Wainwright azt mondta, hogy “sólyomként figyelte őt”, amint a gyémántokat egyenként előre kivágott selyempapírba csomagolta, és átlátszatlan dobozokba helyezte őket, aztán egy cipzárral zárható, táskaszerű pénztárcába tette őket. A pénztárcát lakattal zártak le. Aztán Wainwright, a Boodles elnöke rövid időre távozott, hogy telefonon beszéljen egy “Alexander” nevű orosz vevővel, akivel a monacói Hotel Metropole-ban ebéd közben találkozott

Emma Barton azonban elmondta, hogy Anna a lezárt táskát a saját táskájába tette, amikor Wainwright felment az emeletre, hogy felvegye “Alexander” hívását. Barton a tanúvallomásában azt mondta: ” Lakatos figyelte, ahogy Nicholas felsétál a lépcsőn, és amint hátat fordított a csigalépcsőnek, megragadta a pénztárcát, és a saját táskájába dugta. Azt mondtam: “Nem, nem, nem, nem, ezt nem teheti, kérem, vegye ki most a gyémántokat a táskájából. Mindig látnom kell a gyémántokat”. Ő angolul azt válaszolta: “Semmi baj, ne aggódjon, nincs miért aggódnia.””.

Miután elhagyta az üzletet, Lakatos átrakta a gyémántokat a két még ismeretlen fiatal nő egyikének táskájába.  Levetette az álruháját, és Danilával együtt az Eurostar járaton elindult Londonból Franciaországba.

Sztankovics és Jovanovics a két fiatalabb nővel egy bérelt autóval távozott a Csatorna-alagúton keresztül. Mindkét férfit három évre és nyolc hónapra börtönözték be, miután bűnösnek vallották magukat a lopásra való összeesküvésben, míg Danilát felmentették, miután azt mondta az esküdtszéknek, hogy fogalma sem volt arról, hogy részt vett a bűncselekményben.

Címkép: Lulu Lakatos, a “gyémántszakértő”