Lovaglás a Pegasuson

Posted by
Horváth András
>Láttam néhány tudósítást – na meg annál több szelfit – a “nagy tüntetésről”, ami megerősítette bennem azt, hogy a lehallgatási botrányból az ellenzék számára mi is az igazán fontos. Még véletlenül sem a lényeg vagy hogy bármit is elérjenek ezzel az egésszel, hanem az, hogy végre megint lehet beszédet mondani – olyan silányakat és közhelyeseket, ami mostanában tőlük telik. A szelfikkel lehet üzenni a választóknak, hogy rájuk kell szavazni az előválasztáson, s üzenni mindenkinek: én megint (még mindig) itt vagyok. Nagy szívességet tett tehát a Direkt36 – s az, aki a lehallgatási információkat a részükre eljuttatta – sok ellenzéki politikusnak, mert így egy kis életet lehelt a térfélre, amit az előválasztás körüli elvtelen, a versenyt kizáró háttéralkuk már amúgy is eléggé megtépáztak.
Mondjon le!? Komolyan, ti még itt tartotok? Egyébként pedig ezt egy-két ezer ember előtt jelentitek ki (ennyi embert sikerült mozgósítanotok) – ennek is a fele kb. a 2022-re hajtó politikus – óriási realitásérzékről téve tanúbizonyságot. De hát mit számít ez: a videóban majd jól mutat.
Ami egyébként leginkább dühít ebben a néhány napja tartó történetben, az az a fajta rácsodálkozással vegyes politikusi hozzáállás és rendkívül szűk értelmezési tartomány, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal. Hol voltak ezek a politikusok, mire figyeltek az elmúlt években? Mit értettek meg a folyamatokból? Vagy miről nem beszélnek?
Hallgassuk meg Pintért a bizottságban? De hát ezért az egészért leginkább ő és az a hálózat a felelős, amit jómaga a ma is aktív III/3-as elvtársaival épített ki és működtet igen hatékonyan. Ő és a környezete a fő felelőse annak a kontinuitásnak, ami a Kádár-rendszer megfigyelő-besúgó-beépülő-belső ellenség kereső attitűdjét ültette át a XXI. századba. Ők nem lettek elszámoltatva 1990-ben, ők vitték tovább a lángot 30 éven és mindenféle kormányon keresztül, hogy aztán ez a Fidesz totális megfigyelő államában csúcsosodjon ki.
Hallgassuk meg őt, Stummer úr? (Na meg Ungár úr és Molnár úr.) Minek? Azért, hogy a nagy semmiről megint sajtótájékoztatót lehessen tartani? Pont Ő az, aki nem fog mondani semmit. Ha meg mond valamit, azt úgysem közölhetitek. Csak emlékeztetőül: az Operatív Törzs élére is azért állította a főnöke (jól értesültek szerint erősen kérdéses, hogy valójában ki a főnök kettőjük közül), hogy semmi érdemleges adat ne szivárogjon ki a járványkezelés mikéntjéről.
Pegasus-ügy, mint a non plus ultra? Ez komoly? 300 ember? Ez csak a jéghegy csúcsa! Rendszeresen próbálom felhívni a figyelmet már évek óta ezen a fórumon, hogy mit csinálnak, mire készülnek: Pintér kezdetektől fogva azon mesterkedik – ilyen tartalmú törvénymódosításokat nyújtat be -, hogy bárkit automatikus felhatalmazással – törvényesen!? – le lehessen hallgatni, bárkiről adatokat lehessen gyűjteni. Azokról is, akik nem ügyvédek, nem újságírók, nem hivatásos politikusok, hanem csak egyszerű polgárok, akik gondolkodni mernek. S ez az igazán veszélyes a társadalomra.
S, ha erre valaki legyint, egy korábbi gondolkodó erre már rég figyelmeztetett: “…s nem sejtheted, hogy mikor lesz elég ok…”. Az utóbbi években – természetesen titkosított beszerzésekkel – úgy százmilliárdokat költhettek a titkosszolgálatok technikai fejlesztésére, adatgyűjtő, adatelemző vagy éppen kémszoftverekre. Ez utóbbiakból a Pegasus egy lehet a sok közül. Nem is lenne baj, ha ezeket a technikákat valóban arra használnák, ami az eredeti rendeltetésük: a szervezett bűnözés elleni küzdelemre, kémelhárításra például. NEM PEDIG POLITIKAI BELSŐ ELHÁRÍTÁSRA, mint a keleti autokráciákban. Mert ezt csinálják: már Facebook-bejegyzéseket megosztó ártatlan állampolgárokra csapnak le, s ellenük indítanak eljárásokat. Hogy mindenki lássa, hol tartanak. Hogy mindenki érezze, hogy profilozhatják. Mert a kereső szoftverek már mindent látnak, az pedig megy a központi adatbázisba, amely fölött valószínűleg semmiféle jogállami kontroll nincsen. Ez az igazi veszély a magyar társadalomra, ez az igazi veszély az előrehaladásra.
.
Ezt az egész megfigyelősdit jogállami keretek közé kell helyezni. Ehhez egy szimpla kormányváltás nem elég, ehhez elszámoltatás, ehhez rendszerváltás szükségeltetik. De ez csak olyan politikusokkal és olyan szakemberekkel működhet, akik még nem égették meg magukat, akik nem részei (vagy nem voltak a részesei) ennek a rendszernek, s akik nem zsarolhatóak. Addig is marad a “Mondjon le” és a haszontalan szelfizések hamis romantikája. Miközben még annyit sem tudunk, hogy a néhány a sajtóban közölt lehallgatotton kívül kik lehettek még a 300-ban.
Címkép: Halász Géza gif