A kellően nem méltányolt macska

Posted by
 A New York Times cikkének magyar változata

James Gorman
>A házi- és vadmacskák genomjával foglalkozó kutatók szerint a DNS-ük fontos információkat tartalmaz az emberek és a macskafélék egészségéről.

“Az emberek vagy szeretik, vagy utálják őket, és a macskákat a tudományos közösség gyakran alulértékeli” – mondta Leslie Lyons, a Missouri Egyetem professzora. Leslie Lyons állatorvos és a macskagenetika szakértője. Emellett macskatulajdonos és macskapárti, aki a kutyagenetikát tanulmányozó kollégáit a jól ismert mondással cukkolja: “A macskák uralkodnak. A kutyáknak folyik a nyála”

A macskák és kutyák betegségeinek genetikájára fordított kutatási pénzek és figyelem terén nem ez a helyzet, részben azért, mert a kutyafajták száma nagyon változatos és ugyancsak változatos  a genetikai betegségek tekintetében, no meg talán a kutyák javára való általános elfogultság miatt is. Dr. Lyons, a Missouri Egyetem professzora szerint azonban a macskák és betegségeik számos okból felbecsülhetetlen értékű modelljei az emberi betegségeknek. A héten a Trends in Genetics című szaklapban megjelent cikkében állt ki a macskatudomány mellett.

“Az emberek hajlamosak vagy szeretni, vagy gyűlölni őket, és a macskákat a tudományos közösség gyakran alulértékeli” – írja. Pedig – mondja – a macska genomjának szerveződése bizonyos szempontból nagyon hasonlít az emberi genomhoz, és a macska genom segíthet az emlősök DNS-ének hatalmas, géneket nem alkotó, és kevéssé ismert részének megértésében. Az állatgyógyászatban elért, az embereket is előnyösen érintő eredmények közül kiemelte, hogy a remdesivirt, a Covid elleni küzdelemben fontos gyógyszert először egy másik koronavírus által okozott macskabetegség ellen alkalmazták sikeresen.

Dr. Lyons, a 99 Lives Cat Genome Sequencing Initiative igazgatója, és ennek a projektnek a részeként ő és kollégái, köztük Wes Warren a Missouri Egyetemről és William Murphy a Texas A&M Egyetemről nemrég elkészítették a macska eddigi legrészletesebb genomját, amely felülmúlja a kutya feltérképezett genomját.”Egyelőre” – mondja dr. Lyons.

A múlt héten beszéltem Dr. Lyons-szal, Dr. Warrennel és Dr. Murphyvel, akik magukat Macskacsapat néven emlegetik. Dr. Lyons Texasban járt, és két kollégájával arról beszélt, hogy miért fontosak a macskák genomjai az orvosi ismeretek szempontjából.

Én az állattudományról tudósítok, és az évek során – vallottam be a Macskacsapat tagjainak – úgy tűnik, többet írtam a kutyákról, mint a macskákról. A kutya-macska rivalizálás a genom-tudományban többnyire jóindulatú rivalizálás, de hogy felmérjem, mibe keveredtem, először a tudósok nem tudományos megközelítéséről kérdeztem őket a macskák és a kutyák kapcsán.

Dr. William Murphy: Vannak macskáim és kutyáim, de a macskákat jobban kedvelem.

Dr. Wes Warren: Én kutyatulajdonos vagyok. Sajnos allergiás vagyok a macskákra.

Dr. Leslie Lyons: Van egy nagyon drága kutyám, amellyel állandóan problémák vannak.

Mi késztette Önt arra, hogy megírja a macskatudományt népszerűsítő cikket?

Dr. Lyons: Egész pályafutásom során arra próbáltam rávezetni az embereket, hogy a mindennapi háziállataink ugyanolyan betegségekkel küzdenek, mint mi, és valóban fontos információkkal szolgálhatnak, ha egy kicsit jobban megértjük, hogyan működnek, hogyan épül fel a genomjuk.

A házimacskáén kívül több macskafaj jó minőségű genomjával is rendelkeznek?

Dr. Lyons: Az oroszlánok és a tigrisek, az ázsiai leopárdmacska, a Geoffroy macska, féltucatnyi faj nagyon-nagyon jó genomjával rendelkezek, amelyek jelenleg még a kutyák genomjánál is jobbak.

Dr. Murphy: Messze jobbak. Valójában egészen a közelmúltig jobb minőségű volt, mint az emberi referencia genom. A cél a macska DNS-ének teljes enciklopédiája, hogy valóban teljesen megérthessük a macska minden tulajdonságának genetikai alapját.

Dr. Lyons: Például az allergiagén, amelyre Wes Warren professzor allergiás. Ezt a gént most már teljesen megértjük. Talán még el is távolíthatjuk a macskából, és így hipoallergén macskákat hozunk létre, vagy legalábbis jobban megértjük, mi váltja ki az immunválaszt.

Don’t let their faces fool you. Some cats do seem very bonded to owners, as many cat lovers attest.A macskák betegségei miért jelentenek jó modellt az emberi betegségekhez?

Dr. Lyons: Azt fedezzük fel, hogy a különböző fajok különböző egészségügyi problémákkal küzdenek. Tényleg a megfelelő fajokat kell kiválasztanunk.

Dr. Warren: Tudjuk, hogy a kutyák gyakrabban kapnak rákot, hasonlóan hozzánk. A macskák nem kapnak gyakran rákot. És ez az evolúció lenyűgöző története. Vannak-e olyan jelek vagy nyomok a macska genomjában, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy jobban megismerjük, miért kapnak a macskák bizonyos típusú rákos megbetegedéseket, és megértsük a kutyák, macskák és emberek közötti különbségeket.

Mi a helyzet a kutatás alanyául szolgáló macskákkal?

Dr. Lyons: A genomkutatás fantasztikus, mert mindössze egy vérmintára van szükségünk. És ha már megvan a vérminta, nem kell kísérleteznünk egy állaton. Valójában azt figyeljük meg, amivel az állatok már rendelkeznek. A már meglévő betegségekkel dolgozunk.

Mi a helyzet a vadon élő fajokkal?

Dr. Murphy: A vadon élő macskák jó minőségű genomjai segíthetik a fajok túlélését és a vadonban való visszatelepítésüket.

Dr. Lyons: Fél tucat egészségügyi problémát látunk a vadon élő macskaféléknél. Van egy tanulmányunk a halászmacskák átmeneti sejtes karcinómájáról, a fekete lábú macskák öröklött vakságáról, a pallas macskák policisztás vesebetegségéről. A hóleopárdoknak szörnyű szemproblémáik vannak, valószínűleg az állatkertekben történő beltenyésztés miatt. A genomjuk megértése tehát segíthet abban, hogy megállítsuk ezeket a problémákat az állatkerti populációkban, és ez az embereken is segíteni fog, akiknek ugyanezekkel a betegségekkel kell szembenézniük.

Mi a helyzet az ősi DNS-sel és a macskákkal? A kutyáknál már sok munka folyt ezzel kapcsolatban. Hogyan haladnak a macskák esetében?

Dr. Lyons: Néhány csoport halad előre az ősi DNS-sel. Dolgoztam néhány múmia macskán, és kimutattuk, hogy a mumifikálódott macskákban talált mitokondriális DNS-típusok gyakrabban vannak jelen a mai egyiptomi macskákban, mint bárhol máshol. Tehát a fáraók macskái a mai egyiptomiak macskái.

Hogy témát váltsak: Mindig is kutyapárti voltam, de mostanában azon gondolkodom, hogy beszerzek egy macskát. Valami tipp?

Dr. Lyons: Vegyen kettőt. Haverok lesznek. És adjon nekik valamit, amit megvakarhatnak. Különben a kanapéja lesz az

Címkép: A macskafélék, vagy felidák,  ahogy a kutatók nevezik őket, nem teljesen kifürkészhetetlenek.