Üzleti titokkal oltottak be több százezer embert?

Posted by

Juszt László
>Ha bárkinek bármilyen kétsége is lenne, hogy valami nem kerek a Szputnyik és a Sinopharm oltások körül, azoknak most az Orbán kormány bizonyítja be, hogy valóban nincsen rendben a két oltás! Ugyanis hiába ígérte meg a bíróság előtt, mégsem adta ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az orosz valamint a kínai koronavírus-vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait a Transparency Internationalnak.

Az OGYÉI – amelyet Kasler felügyel – előbb 90 nappal meghosszabbította a kérdésekre adandó válasz határidejét, majd közölte, hogy “ezek az adatok üzleti titkoknak minősülnek”.
De hogy minősülhetnek üzleti titoknak azok a minősítések, amelyek alapján több százezer embert oltatott be ez a kormány? Ki döntött? Milyen alapon? Miért? Mennyiért?
Az OGYÉI képviselője az első tárgyaláson egyezségi ajánlattal élt, felajánlva, hogy kiadják a dokumentumokat, ha szüneteltetik a pert. A jogvédők ezt elfogadták, ám az ígért dokumentumok helyett egy újabb levélben az OGYÉI azt közölte, inkább folytatják a pert…
Ez egyfelől pontos beismerése annak, hogy felelőtlen, csak személyes anyagi előnyt jelentő döntést hoztak, – ahogyan annak idején is többen megírtuk – politikai, értsd kormányzati – nyomásra. Másfelől viszont senkinek nem tehet szemrehányást Orbán! Hiába folytat most újabb milliárdokért oltásra hívó reklámkampányt! Ki az a hülye, aki ezek után engedi magát beoltatni ezekkel a szerekkel?
Világos legyen: Orbán és “dr. Szíjjártó”, – aki felülírta az egészségügyi szabályokat és engedélyezte a dokumentáció nélküli forgalomba hozatalt – sok százezer embert csapott be és hagyja őket abban a tévhitben, hogy védettek a vírussal szemben.
A BTK 165. § rendelkezik a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésről. A büntetőjogi tényállás szerint büntetendő az, aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz.