Gondtalan élvezet

Posted by

Parászka Boróka

A Magyar Nemzeti tanács azért tiltatta le az előadást, mert az nem nyújt “gondtalan” színházi élményt. Hát nem, a Kasimir és Karoline nem nyújt “gondtalan” élményt. A gondokról, a válságról, az erőszakról, a megalázásról szól. A nézőnek fájó, felkavaró, gyötrő élményt nyújt. Mert ez a dolga a színháznak. Ott gyötörjön meg a nézőtéren. Ott tépje fel a sebeidet. Ott zokogj és tapsold véresre a tenyeredet. Mert mindebbe a színház falain kívül belehalnál.
A Magyar Nemzeti Tanácsnak erről halvány lila nemzetpolitikai fogalma nincs. Mint ahogy általában fogalmatlanok a kisebbségi szervezetek mindennel kapcsolatban ami kultúra.

Ez volt a Centrál Színházban:

Kasimir és Karoline

Mindenki sikít a hullámvasúton, zeng a sördal, szól a sramli és a valcer – a müncheni Oktoberfesten. Mindenki szállni, mulatni, felejteni akar. Az 1929-es gazdasági világválság milliók egzisztenciáját sodorta veszélybe, ki tudja, mit hoz a holnap. Kasimir éppen elvesztette a munkáját, Karoline pedig mintha túlságosan is sokfele nézelődne a vásárban. Ahogy az este éjszakába vált, a szerelmesek elveszítik egymást, a piti bűnözők, élveteg milliomosok és széplelkű torzszülöttek részeg forgatagában…
Ödön von Horváth sírnivalóan gyönyörű népszínműve aktuálisabb, mint valaha.

Szerző | Ödön von Horváth
Fordította | Gáli József
Rendező | Alföldi Róbert

Az előadást egy felvonásban játsszották, időtartama 1 óra 40 perc.