Újgur célpontok

Posted by

A New York Times írásának magyar változata

>Austin Ramzy
>A nő tehetséges mezőgazdasági szakember volt, akit Sanghaj és Tokió neves egyetemein képeztek ki. Azt mondta, hogy segíteni akar a szegény vidékeken élő gazdákon, például szülőhelyén, a nyugat-kínai Hszincsiangban. A családja és barátai szerint azonban nagybátyjának a kínaiak által elnyomott muszlim ujgurok jogaiért folytatott aktiv tevékenysége tette őt a kínai állam biztonsági célpontjává.. Először az apját vitték el. Aztán nyomást gyakoroltak rá, hogy térjen haza Japánból. És tavaly, Mihriay Erkin, az említett tudós szakértő 30 éves korában Hszincsiangban meghalt , rejtélyes körülmények között. A kormány megerősítette Erkin asszony halálát, de azt betegségnek tulajdonította. Nagybátyja, Abduweli Ayup, az aktivista úgy véli, hogy az állami őrizet következtében halt meg. Ayup úr azt mondja, hogy unokahúga csak a legutóbbi volt a családjában, aki a hatóságok nyomása alá került. Két testvérét már őrizetbe vették és bebörtönözték. Mindhármukat az ujgurok helyzetének feltárására tett erőfeszítései miatt vették célba, mondta.

Mihriay Erkin, a 30 éves korában meghalt mezőgazdasági szakember

“Az emberek nemcsak szenvednek ott, nemcsak nyilvántartják őket, nemcsak kínozzák őket, hanem meg is halnak” – mondta Ayup úr, aki jelenleg Norvégiában él. “És a kínai kormány ezt a halált, ezeket a fenyegetéseket használja fel arra, hogy elhallgattasson minket, hogy elveszítsük a reményt.”

Ahogy Peking az elmúlt években fokozta az elnyomást Hszincsiangban, egyre több tengerentúlon élő ujgur érezte úgy, hogy kénytelen beszélni a tömeges internálótáborokról és más, a családjukat otthon ért visszaélésekről. Tanúvallomásaik egyre több bizonyítékot szolgáltatnak a kínai elnyomásról, amelyet egyesek népirtásnak neveznek, és ami a külföldi kormányokat szankciók bevezetésére késztet.

Most a kínai hatóságok a tengerentúli ujgurok ellen lépnek fel, rokonaikat veszik célba.

A Kommunista Párt már régóta bűnösnek tekinti a disszidensek rokonait, és arra használja őket, hogy nyomást gyakoroljon rájuk és megbüntesse a szókimondó családtagokat. Mivel a bíróságok a hatóságok ellenőrzése alatt állnak, az ilyen büntetőeljárások ellen alig van lehetőség jogorvoslatra. Liu Hszia, Liu Hsziao-po kínai aktivista felesége közel nyolc évet töltött házi őrizetben, miután 2010-ben Nobel-békedíjat kapott. Fiatalabb testvére, Liu Hui két évet ült börtönben egy csalás miatt hozott ítélet miatt, amelyet megtorlásnak nevezett.

Az ujgurok esetében azonban úgy tűnik, hogy a hatóságok ezt a taktikát egyre szigorúbban alkalmazzák, és egyes ujgur aktivisták rokonait évtizedekre vagy még hosszabb időre börtönbe zárják.

Címkép: Abduweli Ayup úgy véli, hogy unokahúga, Mihriay Erkin az aktivizmusa miatt halt meg állami őrizetben Hszincsiangban. A számítógépén lévő fényképen Erkin  látható. Fotó: Andrea Gjestvang a The New York Times számára.