Híres gyerektörténetek; Híres állattörténetek

Posted by

Tematikus válogatások

H. Móra Éva |

Aki a forróságban, nyaralás alatt sem mond le az irodalomról, nagy valószínűséggel választja a novella műfaját. Két csobbanás között épp elfér egy néhány oldalas írás, de akár a besötétített szobában is elolvashatunk egyet a következő limonádéig.

A Kossuth Kiadó gondoskodott a novellakedvelőkről: két válogatáskötetet is megjelentetett A világirodalom remekei sorozatában: Híres gyerektörténetek és Híres állattörténetek címmel.

Sokat ígérőek a címek – de az előbbi kézbevételekor kissé becsapottnak érezheti magát az olvasó: a sorozatcímnek alaposan ellentmond a tény, hogy mindössze két (!) külföldi írótól közöl művet a válogatás; ehhez jön még az ismeretlen kínai szerző meséje. A hazaiak tekintetében is bátrabban meríthetett volna a (sajnos anonimitásba burkolózó) szerkesztő. A „híres” szó helyett inkább az „elfelejtett” kifejezést alkalmaztam volna. Bizony, olyan novellákkal is nagy számban találkozhatunk itt – szerzőnként gyakran kettővel-hárommal is –, amelyek talán nem tartoznak íróik élvonalbeli alkotásai közé. E kissé vértelen összeállítás elsősorban a különlegességeket kedvelő irodalmároknak lehet érdekes. A jobbára múlt század eleji darabok mellett talán izgalmasabb, frissebb lehetett volna egy másféle koncepció: magyar és világirodalom arányosan; szerzőnként szigorúan egy-egy novella; klasszikus és kortárs vegyesen.

Az életérzés, amit ezek a művek megjelenítenek, mindenesetre tanulságos. Mennyire más volt a gyermek helye, megítélése a társadalomban például Gárdonyi idejében, mint manapság; mennyire ismerős Kosztolányi idegenkedése a más gyerekekkel való keveredéstől (ld. A szegény kisgyermek panaszai idevágó versében); milyen magányos lehet egy középosztálybeli fiúcska, akivel dada foglalkozik a társakkal való csibészkedés helyett, és egyhangú napirend szerint telnek gyermekévei; milyen cserfesek, felnőtt asszonyokat megszégyenítő módon tájékozottak – és pletykásak! – a parasztlánykák és így tovább. A gyereksorsok mögött persze kirajzolódik a háttérben a felnőttek társadalma is. Elgondolkoztató, hogy a felhőtlen-felelőtlen gyermeki életöröm helyett valamiféle borongósság hatja át ezeket a történeteket. (Olykor indokolatlanul is: a Rubin lányok páros öngyilkossága mai szemmel érthetetlen, írói szempontból is megalapozatlan…) A legmarkánsabb eltérés nemcsak a maitól, de a mi kultúránktól, mentalitásunktól a kötetnyitó keleti mesében mutatkozik (nem is kifejezetten gyerektörténet): egy magyar népmesében elképzelhetetlennek tartom, hogy – sok viszontagság után bár, de – azt válasszam életem párjának, aki hideg fejjel meg akart ölni…

Olvass bele a gyerektörténetekbe! 

Szerencsésebb az állattörténetek szerkesztése: itt kedvünkre mazsolázgathatunk hazai és külhoni alkotások közül – bár a kortárs jelenlétet itt is hiányolom. Igen erős Poe-elbeszéléssel nyit a kötet, fölkínálva a szerzőtől megszokott titokzatosságot, borzongást. De nagyszerű Jack London nagyobb lélegzetű műve is, figyelemre méltóan magvas zárással: „Vannak a mi bölcsességünknél nagyobb és a mi igazságunknál magasabb dolgok. Nem tudjuk megmondani, hogy helyesek-e vagy helytelenek.” Az egyes szerzők a rájuk jellemző habitussal és stílusban mesélnek a legkülönbözőbb állatokról; a szerkesztés jóvoltából állatok közé soroltatott egy papírsárkány is. A nevezett történet pedig inkább szól a szenvedélyről, az emberi kapcsolatok árnyalatairól és prioritásairól, mint állatról.

Olvass bele az állattörténetekbe!

Sokfélék vagyunk mi, olvasók. Kinek ez, kinek az nyeri el a tetszését. Biztos vagyok benne, hogy ez a két kötet is megtalálja a befogadásra kész irodalombarátokat.

Vagyis: szívesen látjuk a sorozat folytatását – de kissé merészebb szerkesztéssel!

Edgar Allan Poe

Híres gyerektörténetek
ISBN 978 963 544 4564
Híres állattörténetek
ISBN 978 963 544 4557
Kossuth Kiadó, Budapest, 2021,
272 oldal, teljes bolti ár egyenként 3400 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál egyenként 2720 Ft,
* * * * * *
A gyermektörténetek írói: Bródy Sándor, Jókai Mór, Kaffka Margit, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, A. I. Kuprin, Guy de Maupassant, Mikszáth Kálmán, Pap Károly, Örkény István.
Az állatokról szóló történetek szerzői: Edgar Allan Poe, Mark Twain, Guy de Maupassant, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Jack London, Kaffka Margit, Csáth Géza, Krúdy Gyula, Móra Ferenc, Rudyard Kipling, A. I. Kuprin, W. Somerset Maugham, Örkény István, Illés Endre.

A KULTÚRAKIRAKAT

Discover more from ÚJNÉPSZABADSÁG

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading