Film készül a Vörös Hadsereggel együtt harcolt francia repülőszázadról

Posted by

Békekör
Kalinyingrád

Gérard Depardieu főszereplésével film készül a Normandie-Nyemen francia repülőszázadról, mely a II. világháborúban a Vörös Hadsereg részeként harcolt a nácik ellen – értesült a Magyar Békekör.A filmet többek között az egykori Königsbergben, a mai Kalinyingrádban forgatják – jelentették be a XVII. balti nemzetközi filmfesztiválon. Andrej Jermak, Kalinyingrád kulturális és idegenforgalmi minisztere Kalinyingrád történelmének fontos részeként üdvözölte a legendás repülőszázad történetének megörökítését, és tudatta, hogy minden segítséget megadnak a film forgatóinak.

     A Normandie-Nyemen repülőszázad francia pilótákból alakult 1943-ban. Charles de Gaulle tábornok kezdeményezésére a keleti frontra irányították, hogy együtt harcoljon a szovjet erőkkel a németek ellen. De Gaulle azt akarta, hogy a szabad francia erők a háború minden frontján együtt küzdjenek a nácik ellen. A század 1943. március 22. és 1945. május 9. között három hadműveletben vett részt, és 273 ellenséges repülőgépet semmisített meg. Niemen nevét Sztálintól kapta a Niemen folyónál 1944-ben végrehajtott hőstettéért.

     Vasúton és légi úton juttatták el felszerelésüket a Szovjetunióba 1943-ban, Teheránon és Bakun keresztül. Ott képezték ki őket Jakovlev Jak-7 gyakorló gépeken. 1943. januárban Jean Tulasnet nevezték ki az egység parancsnokává. Jakovlev Jak-1 vadászgépeken vetették be őket a Focke-Wulf 190 német gépek ellen Polotnyany-Zavod és Szloboda Monasztircsina térségében. Akkora harci sikert értek el, hogy Wilhelm Keitel generalfeldmarschall elrendelte: azonnal lőjék agyon a foglyul ejtett francia pilótákat. A századot alkotó pilóták közül 86-an haltak meg a csatákban, köztük Tulasne parancsnok. Pierre Pouyade vezetésével repülő ezreddé alakult 1944-ben és a fejlettebb Jakovlev Jak-9D vadászgépekkel folytatta harcát Tulánál, Dubrovkánál, majd német területek felett.

     Hálából harci tetteiért a Szovjetunió 37 Jak-3 vadászgépet ajándékozott Franciaországnak a háború után. A pilóták hősöknek kijáró fogadtatásban részesültek Párizsban, 1945. június 20-án.

Megjegyzés: Már volt egy ilyen film, játszották is Magyarországon – 1959-ben. Normandia-Nyeman120 perc, 1959. Az ismertetőből:  Hiteles és mindvégig látványos, szórakoztató film egy francia repülőegységről,

Címkép: Jak 3-1A gép