A felvilágosult Kína: pénzt kap az elvált feleség a házimunkáért, a gyereknevelésért

Posted by

BBC
>Egy pekingi válóperes bíróság úttörő ítéletében arra kötelezett egy férfit, hogy kártalanítsa feleségét a házasságuk alatt végzett házimunkáért. A nő 50 000 jüant (7700 dollár; 6500 eurót) kap az öt évig tartó, fizetetlen munkáért. Az ügy hatalmas vitát váltott ki az interneten a házimunka értékéről, egyesek szerint a kártérítés összege túl kevés. Az ítéletet azután hozták, hogy Kína új polgári törvénykönyvet vezetett be.
A bírósági feljegyzések szerint a Csen vezetéknévvel azonosított férfi tavaly nyújtotta be a válókeresetet a Wang vezetéknevű feleségétől, miután 2015-ben összeházasodtak. Az asszony eleinte vonakodott a válástól, de később anyagi kártérítést kért, arra hivatkozva, hogy Chen nem vállalta a házimunkát és a gyermekgondozást a fiukért.

A pekingi Fangshan kerületi bíróság a nő javára döntött, és elrendelte, hogy a férfi fizessen neki havi 2000 jüan tartásdíjat, valamint egyszeri 50 000 jüant az általa végzett házimunkáért. Az elnöklő bíró hétfőn újságíróknak elmondta, hogy a házaspár közös vagyonának felosztása a házasságkötés után általában a tárgyi javak megosztásával jár. “A házimunka azonban immateriális vagyoni értéket képvisel” – mondta a bíró.

Az ítéletet az ország idén hatályba lépett új polgári törvénykönyve alapján hozták meg. Az új törvény értelmében a házastárs jogosult a válás során kártérítést kérni, ha nagyobb felelősséget visel a gyermeknevelésben, az idős rokonok gondozásában és a partnerek munkájának segítésében. Korábban a válófélben lévő házastársak csak akkor kérhettek ilyen kompenzációt, ha házassági szerződést kötöttek – ami Kínában nem volt szokványos gyakorlat.

A közösségi médiában az ügy heves vitát váltott ki, a Weibo mikroblogplatformon az több mint 570 millió alkalommal tekintették meg. Néhány közösségi médiafelhasználó rámutatott, hogy öt év munkájáért 50 000 jüan túl kevés. “Kicsit elakadt a szavam, alábecsülik egy főállású háziasszony munkáját. Pekingben egy dajka felbérlése egy évre több mint 50 000 jüanba kerül” – írta az egyik kommentelő.

Mások rámutattak arra, hogy a férfiaknak elsősorban a háztartási feladatokat kellene nagyobb arányban vállalniuk. Néhányan arra is felszólították a nőket, hogy a házasság után is folytassák a karrierjüket. “Hölgyeim, ne feledjék, hogy mindig legyenek függetlenek. Ne adjátok fel a munkát a házasság után, adjátok meg magatoknak a saját utatokat” – írta egy közösségi média felhasználó. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a kínai nők naponta közel négy órát töltenek fizetetlen (otthoni) munkával – nagyjából 2,5-szer annyit, mint a férfiak. Ez magasabb, mint az OECD-országok átlaga, ahol a nők kétszer annyi időt töltenek fizetetlen (otthoni) munkával, mint a férfiak.