Nesze neked magánélet

Posted by

 Iván Gizella

>Nem is hiszem el. Elsöprő többséggel fogadta el pár nappal ezelőtt az Európai Unió és parlamentje azt a határozatot, amelyik az e-adatvédelmi csökkentésről szól. S hogy ez mit jelent? Utat nyitottak a személyes kommunikációnk törvényes megfigyeléséhez. Vagyis, ettől kezdve nem csak a Pegazus kémkedhet a magán-levelezésünk, és a chatjeink után, hanem immár törvényesen szinte mindenki. Mégpedig azért, mert e-törvény szerint kötelezővé teszik az üzenetküldő szolgáltatásoknak, hogy automatikusan átkutassák az üzeneteinket, levelezéseinket. Igen ez már a gondolatrendőrség.

Lehet nem véletlen, hogy Orwell jut eszembe. Az az idő, amikor a világ állandó háború állapotában van, senki nem szabad és mindenki tudatlan. A párt pedig minden fölött tökéletes ellenőrzést gyakorol.
Szóval kutakodhatnak, teljesen törvényesen, elvileg azért, hogy bármi gyanús-e a levelezésünkben. S ha van, akkor bizony jelenteniük is kell. Mindezt a gyermekek védelmében.
Nesze neked magántitok, magánélet.
Sajnos nem értem ezt a helyzetet, de biztos velem van a baj. Szerintem most túllőttek a célon, azt is mondhatnám, ágyúval lőnek verébre.
Igen, tudom, vannak pedofilok, s vannak aljas terroristák. Ám az, hogy valaki pedofil üzeneteket küldözget, vagy terrorista gyanús elemekkel társalog, nem jelenti azt, hogy a világon mindenki a legalávalóbb, gyermekeinket megrontó, vagy robbantó. Pedig ezzel most egy kalap alá vesznek engem, téged, mindenkit.
Ezentúl gondoljak meg mindent, amit bárkinek leírok annak alapján, hogy ezt bizony más is olvassa? Így nem lehet élni.
Azért még van remény, mert az Európai Parlamentnek, mind pedig az Európai Unió Tanácsának rá kell bólintania a tervezetre.
Nekem egyébként van egy gyanúm, hogy mindez nem csupán az én érzékeny lelkemet bántja, de alapvető jogokat sért.
Amit neked mondok, azt neked mondtam. Legyél te a z orvosom, lányom, fiam, sógorom, barátom. Amit a nyilvánosságnak, az megint más. A gondolataim az enyémek. Nem uralkodhat felettük más.
Vagy mégis?
%d bloggers like this: