Magyarországon a sokat támadott LMBTQ közösség az utcára vonul

Posted by

A New York Times írásának magyar változata

Több ezren vettek részt a Budapest Pride felvonuláson, dacolva Orbán Viktor miniszterelnök kormányának azon törekvéseivel, hogy marginalizálja az ország LMBTQ. közösségét. Ezrek gyűlnek össze az egyenlőségért a Budapest Pride felvonuláson. A szombati magyarországi Pride-ünnepség egyben tiltakozás is volt Orbán Viktor miniszterelnök szélsőjobboldali politikája ellen, amely marginalizálta az LMBTQ. közösséget.

Nem tudom megmondani, hogy mennyi időbe telik, amíg itt Magyarországon is teljes egyenlőség lesz a társadalmunkban, de egy dolgot elmondhatok: lesz egy pillanat az életetekben, és ez a pillanat, amikor majd visszanéztek ránk, ahogy itt állunk együtt ezen a téren. És bármennyire is nehéz lesz ez a helyzet, bármennyire is zordnak tűnnek majd az idők, vissza fogtok nézni, és emlékezni fogtok arra, hogy legalább ezen a napon itt álltunk együtt, és harcoltunk. Harcoltunk a jogainkért. Harcoltunk a demokráciáért. Harcoltunk a jogállamiságért. Harcoltunk a szabadságunkért. És harcoltunk a méltóságért. (dobszó)

Dacos, színes és büszke magyarok ezrei vonultak végig szombaton Budapesten, hogy támogassák az ország bajba jutott LMBTQ. -közösségét és tiltakozzanak Orbán Viktor miniszterelnök szélsőjobboldali politikája ellen. Az idei Budapest Pride felvonulás nemcsak az ünneplés  jegyében zajlott, de a szervezők szerint egyben tiltakozás is volt egy nemrég elfogadott törvény ellen, amely a kritikusok szerint a homoszexualitást a pedofíliával teszi egyenlővé, és szigorú korlátokat szab a szexuális felvilágosításnak, többek között megtiltja az LMBTQ. . életmód bemutatását kiskorúaknak. A törvényt gyakran hasonlítják egy 2013-as, a “melegpropagandát” tiltó orosz törvényhez, amelyet a jogvédő csoportok széles körben bíráltak.

“Szolidárisak vagyunk az LMBTQ. közösségével, de szolidárisak vagyunk mindenkivel, akit a globális autoriter diskurzus fenyeget” – mondta Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdász docense. “Ez a törvény egy újabb lépés a tekintélyelvűség felé, amit ez a kormány tett”. Orbán Viktor, akinek kormánya 2010-es hatalomra kerülése óta olyan szupertöbbséget élvez a parlamentben, amely lehetővé teszi számára az alkotmány módosítását, olyan törvényeket vezetett be, amelyek a keresztény és hagyományos családi értékek saját értelmezésén alapulnak, miközben a nyugati progresszív liberalizmustól eltérő társadalomképet hirdetett. Az új törvény már meghozta gyümölcsét. Az egyik televíziós csatorna cenzúrázta a szappanoperák reklámjait. Az ország második legnagyobb könyvesboltlánca táblákat helyezett ki, amelyeken bejelentették, hogy “nem hagyományos tartalmakat” árulnak, miután 830 dollárra megbírságolták őket, mert nem jelöltek meg egy azonos nemű szülőket ábrázoló könyvet “a normálistól eltérő tartalomként”.

A kevésbé látható eredmények károsabbak lehetnek. “Ennek a törvénynek tragikus hatása lesz a fiatalokra, az öngyilkosságok és a mentális problémák növekedésével” – mondta az 55 éves Szolnay András, aki kék parókát viselt, és Debrecenből utazott a büszkeség felvonulására. Elmondta, hogy amikor kamasz volt a kommunista Magyarországon, “szabadabb volt, mint most, nem volt homofóbia vagy transzfóbia”. Most azonban – mondta – “visszafejlődés van”.

A szervezők közölték, hogy a felvonulás 26 éves történetében a legnagyobbnak tűnt a részvétel, a menet 40 percig tartott, amíg végigvonult a város utcáin.  A héten Orbán Viktor bejelentette, hogy a törvényről 2022 elejéig népszavazást tartanak, megelőzve a jövő áprilisi országos választásokat. “A melegek ettől úgy érzik, hogy közellenségek” – mondta Krekó Péter, a Political Capital, egy budapesti kutatócsoport igazgatója.

Bár Orbán Viktor azt állítja, hogy a magyarok többségét képviseli, a Zavecz Research június közepén közzétett felmérése szerint a magyarok 56 százaléka elfogadja a homoszexualitást, egy másik, ugyanekkor készült Ipsos-felmérés pedig arra a következtetésre jutott, hogy a megkérdezettek 46 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát. Egy másik, májusi Ipsos-felmérés arra a következtetésre jutott, hogy ugyanannyian gondolják úgy, hogy az azonos nemű pároknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani az örökbefogadáshoz, mint a heteroszexuálisoknak.

Elemzők megjegyzik, hogy bár Orbán Viktor törvényének célja a jelek szerint az, hogy elterelje a figyelmet az országnak a Covid-19 járvány nyomán kialakult szörnyű egészségügyi és gazdasági helyzetéről, valamint az, hogy megtörje az ellenzéki pártok koalíciójának egységét, amely a közelgő választásokon a leváltására törekszik. Orbán Viktor pártja, a Fidesz “saját céljai érdekében teszi ezt: el kell érniük a párt radikális szárnyát, és ez az egyik lehetséges módja ennek” – mondta Csáky Zselyke a Freedom House demokrácia figyelő szervezet munkatársa.

Mások szerint a homályosan megfogalmazott törvény kísérlet arra, hogy a közelmúltbeli korrupciós botrányokról és demokratikus hiányosságokról az identitáspolitikára terelje a figyelmet. Magyarország e politikák miatt többször is összeütközésbe került az Európai Unióval, amelyhez 2004-ben csatlakozott.

A 27 tagú blokk két külön jogi eljárást kezdeményezett Magyarország ellen a nemrég elfogadott törvény miatt. Az Európai Unió emellett késleltette és fenyegetőzött, hogy visszatartja a koronavírus utáni 8,5 milliárd dollár helyreállítási támogatás kifizetését, mivel aggályai vannak magyarországi igazságszolgáltatás függetlenségével és a korrupcióellenes stratégia hiányosságaival kapcsolatban.

Orbán Viktor a családi értékek védelmére igyekezett fogni a finanszírozás késedelmét.  “Sokat emlegetik a korrupciót, de ez nyilvánvalóan egy fedősztori” – mondta pénteken.

A büszkeség-felvonuláson felszólalók ezt nem vették be. “A magyar kormány gyűlölet- és félelemkampányt szervez, és bűnbakká teszi az LMBTQ. közösséget, hogy elterelje a figyelmet a rendszerszintű korrupcióról” – mondta Terry Reintke, a német zöld párt európai parlamenti képviselője, közvetlenül a felvonulók indulása előtt. “Ez túlmutat Magyarországon – ez egy európai kérdés”.

A pride-felvonuláson a 15 éves Szabó Szonja azon tűnődött, hogy iskolai tanulmányait hogyan érintheti az új törvény. De leginkább a társaiért aggódott, akik még csak most fedezik fel identitásukat, valamint az L.MBTQ.-ként azonosító barátaiért és családjáért. “Néhányan közülük külföldön élnek, és a törvény miatt már nem érzik magukat biztonságban, ha visszatérnek Magyarországra” – mondta.

Címkép: Koszticzak Szilárd/EPA