Csak egy algoritmus

Posted by

Gábor György
>A magamfajta tanár, aki már évtizedek óta tartja az egyetemen az Összehasonlító vallástörténet c. kurzusát, s aki – fájdalom – hosszú évek óta tapasztalja, hogy egyre kevesebbet tudnak a hallgatók például a görög és a római mitológiáról, most kitörő örömmel fogadtam, hogy a magyar kormány áldásos tevékenységének, közművelődési- és iskolaprogramjának köszönhetően egy egész ország ismerhette meg Pégaszoszt (Πήγασος, latin: Pegasus, helytelenül: Pegazus), a szárnyas lovat, Poszeidon és Medusza gyermekét, az olimposziak segítőtárasát. Pégaszosznak a halhatatlanok számára nyújtott segítsége nem a megfigyelés és a lehallgatás volt, de ez most mindegy is.

Most olvasom, hogy egy honfitársunk élőben közvetíti a Youtube-on, ahogy egy algoritmus saját maga, sorról sorra tölti ki a nemzeti konzultációs íveket. 12 óra alatt – nem csekélység – minden külső beavatkozás nélkül több mint 3100 (!!!) konzultációt töltött ki. Csatlakozva a kormány népművelési programjához, ezúton javaslom, hogy a kormánynak a nemzeti konzultáció kitöltéséhez alkalmazott tradicionális eljárását nevezzük el a finn és karél eposzokból, hősi énekekből összeállított Kalevalában található Szampóról, a mitikus csodamalomról, amely minden emberi beavatkozást nélkülözve volt képes megállás nélkül termelni.
Az elnevezést külön is indokolja, hogy a Szampó történetében is jelen volt a lopás, s ott is akadtak szép számmal tolvajok.