Szelényi Merkelről

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Elolvastam a Szelényi Ivánnal készült interjùt a Hirklikkben. Sok érdekes dolgot mondott, de legalábbis számomra, a legfigyelemreméltòbb az amit Merkelről mondott. Szerinte ugyanis ő egy nagyformátumù, rendkívül okos Euròpai politikus, akinek nagyban köszönhető hogy Euròpa elmùlt évtizedeinek válságai békésen oldòdtak meg. ( …”szerintem a II. világháborù òta nem nagyon volt olyan tehetséges politikus mint ő”.)
Szelényi nem akárki, hanem a magyar szellemi elit kiemelkedő alakja. Számomra az ő véleménye mérvadò és nem azoké, akiknek, a mùltbòl örökölt, hagyományos antigermán beállítòdottsága elhomályosítja a szemüket. Jònéhányan közülük a dolgokat kizáròlag a magyar (béka) perspektívábòl képesek szemlélni, és ítélkezni. Jelszò: ami jò nekünk az legyen jò Euròpánakis, és ezek sajnos nemcsak Orbán köpönyegéből bùjnak elő, akad köztük elvben baloldali is.
Ha Merkel szeptemberben önszántábòl lelép a politikai porondròl, akkor lesz ez a tény majd talán másoknak is egyérteműbb, mert, legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint, és különösen magyar szemmel nézve, nem látszik, hogy ki tudná betölteni az általa hátrahagyott űrt.