Emmanuel Macron izraeli vizsgálatot követel

Posted by


A Guardian közel-keleti tudósítója

 

Egy telefonbeszélgetésben Macron aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy  telefonja és kabinetje legtöbb tagjának telefonja megfertőződhetett a Pegasus nevű hacker szoftverrel, amelyet az NSO Group izraeli megfigyelő cég fejlesztett ki, és amely lehetővé teszi az eszköz üzemeltetői számára, hogy üzeneteket, fényképeket és e-maileket vegyenek ki, hívásokat rögzítsenek és titokban mikrofonokat aktiváljanak a fertőzött készülékekről.

A Pegasus ügy  középpontjában álló adatbázisban Macron mobiltelefonszáma is szerepel. Az NSO közölte, hogy Macron nem volt “célpontja” egyik ügyfelének sem, vagyis a cég tagadja, hogy  kiválasztották volna  a Pegasus segítségével történő megfigyelésre. A vállalat szerint az a tény, hogy egy szám szerepel a listán, semmiképpen sem jelzi, hogy az adott számot a Pegasus segítségével történő megfigyelésre választották-e ki. A Pegasus projekt nem tudta megvizsgálni politikai vezetők és diplomaták mobiltelefonjait, így nem tudta megerősíteni, hogy történt-e kísérlet rosszindulatú szoftverek telepítésére a telefonjaikra.

A Macron-Bennett telefonbeszélgetésre állítólag csütörtökön került sor, de először az izraeli Channel 12 News számolt be róla szombat este, a zsidó pihenőnap, a sábát vége után.

A miniszterelnöki hivatal nem kívánta kommentálni a telefonhívás tényét sem a két vezető beszélgetését. A Channel 12 szerint egy meg nem nevezett forrás azt mondta, hogy Bennett hangsúlyozta, hogy az állítólagos események még az ő májusi hivatalba lépése előtt történtek, és hogy egy bizottság vizsgálja, hogy szigorítani kell-e az Izraelnek a Pegazushoz hasonló kiberfegyverek exportjára vonatkozó szabályokat.

A nyomozás a telefonok törvényszéki vizsgálatán és egy kiszivárgott, 50 000 telefonszámot tartalmazó adatbázis elemzésén alapult, amely 34 országból tartalmazta Macron, valamint államfők és magas rangú kormányzati, diplomáciai és katonai tisztviselők telefonszámait.

Az NSO több nyilatkozatában is azt állította, hogy az a tény, hogy egy szám szerepel a kiszivárgott listán, semmiképpen sem jelzi, hogy azt a Pegasus segítségével megfigyelésre választották-e ki. “A lista nem a Pegasus célpontjainak vagy potenciális célpontjainak listája” – közölte a vállalat. “A listán szereplő számok semmilyen módon nem kapcsolódnak az NSO Grouphoz”. A lista azonban vélhetően betekintést nyújt az NSO ügyfelei által érdeklődésre számot tartó személyként azonosított személyekbe. A listán olyan személyek szerepelnek, akiknek a telefonjain az NSO jellegzetes telefonhacking-kémszoftverének, a Pegasusnak a nyomát mutatták ki a készülékeik törvényszéki elemzése szerint. Az elemzést az Amnesty International biztonsági laboratóriuma végezte, amely az elemzett 67 telefonból 37-en talált Pegasus-szal kapcsolatos nyomokat.

Miközben a világ többi része a leleplezések szeizmikus következményeivel küzd, Izraelben a reakciók visszafogottak voltak. A Meretz, a baloldali párt, amely sokáig ellenzékben volt, de most az új kormánykoalíció tagja, “tisztázást” kért a védelmi minisztériumtól az ügyben, de egyik párt sem kéri az exportengedélyek befagyasztását vagy az NSO-nak az izraeli államhoz Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnök idején fűződő szoros kapcsolatainak kivizsgálását.

Benny Gantz védelmi miniszter megvédte a hackereszközökre vonatkozó kiviteli engedélyeket, azt állítva, hogy “az ezeket a rendszereket megvásárló országoknak meg kell felelniük a felhasználási feltételeknek”, amelyek kizárólag a bűnügyi és terrorizmus elleni nyomozásokra vonatkoznak.

De ahogy a nyilvánosságra hozott adatok mamuthatása egyre világosabbá válik, úgy nő az Izraelre nehezedő diplomáciai nyomás. Csütörtökön Ram Ben-Barak magas rangú izraeli képviselő – a Moszad kémügynökség korábbi helyettes vezetője – megerősítette, hogy az izraeli védelmi intézmény “számos csoportból álló felülvizsgálati bizottságot nevezett ki”, hogy megvizsgálja, szükség van-e politikai változtatásokra az érzékeny kiberexporttal kapcsolatban.