Új hírügynökség születőben

Posted by

A Media1 hírportál adta tudtul, hogy Merényi Miklós újságíró, a Figyelő és a Magyar Televízió Híradójának ex-főszerkesztője, Niedermüller Péter DK-s polgármester volt kabinetvezetője, egykori római nagykövet a tulajdonosa annak az új hírügynökségnek, amelyet a Népszava még korábban a hírügynökség nevének említése nélkül tervezett „ellen-MTI-ként” emlegetett. Merényi szerint túlzás ellen-MTI-ként beszélni a napokon belül élesben is elinduló helyben.hu projektről. (Nyitó kép: hírügynökség, illusztráció: youtube.com)

Helyben.hu néven új hírügynökségi szolgáltatás kezdődik Magyarországon. A helyben.hu oldalán jelenleg regisztrációkat fogadnak a szolgáltatást igénybe venni kívánó, érdeklődő szerkesztőségektől, de a háttérben próbaként már tartalmakat is előállítottak.

Merényi Miklós interjút ad a 45plusz.hu YouTube csatornának.

A szolgáltatás szerződött médiapartnereknek, főleg helyi, önkormányzati médiumok számára lesz elérhető regisztráció után, de a tartalmaikkal az olvasók, nézők is találkozhatnak majd e fórumok olvasóiként. Ez az a hírügynökség, melyről a sajtóban nevének említése nélkül „ellenzéki MTI-ként” és „ellen-MTI-ként” is szó esett már.

A helyben.hu egyik fontos vezetője Kövesdi Péter újságíró, a Népszava egykori szerkesztője, aki 2020 elején az Érd Médiacentrum ügyvezetője lett. Kövesdi a helyben.hu tartalomfejlesztési vezetője aláírással küldött e-maileket néhány szerkesztőség számára, a szolgáltatás igénybevételére buzdítva a lapokat. Kövesdi továbbra is dolgozik az Érd Médiacentrum vezetőjeként, tehát a két feladatkört egyszerre látja el.

Kövesdi Péter, az Érd Médiacentrum ügyvezetője, a helyben.hu tartalomfejlesztési vezetője. (Fotó: Népszava)

Kövesdi leszögezte: az új hírügynökség a lapok munkáját segítendő jött létre. A helyben.hu hírügynökségként tartalmat szolgáltat elsősorban hazai politikai, gazdasági és közéleti témákban, az országos jelentőségű hírek mellett nagy teret adva a Budapesten kívüli információknak. Szolgáltatásait helyi témákkal foglalkozó minden szerkesztőségnek, online, nyomtatott és televíziós felhasználásra ajánlja. A felhasználás részben ingyenesen, részben kedvező előfizetéses rendszerben érhető el.

A helyben.hu kínálatában cikkek, szöveges összefoglalók, infografikák, megosztható, rövid videós tartalmak (magyarázó videók) és teljes napi videós hírblokkok egyaránt szerepelnek, hetente friss anyagokkal. Ezek szabadon felhasználhatók, akár egy az egyben publikálva, akár szerkesztve, helyi vonatkozásokkal kiegészítve.

A tartalmakat egy központi szerkesztőség állítja elő, és szeretnénk helyben felvetődő témákat is feldolgozni és terjeszteni a saját rendszerünkön keresztül – nyitottak vagyunk ezzel kapcsolatos hírekre, információkra. A működést online rendszer is segíti, amelyen keresztül a bejegyzett használók letölthetik a tartalmakat, és kommunikálhatnak a központi szerkesztőséggel – helyi információval egészíthetik ki a híreket, témát javasolhatnak) – adja tudtul Kövesdi Péter.

Címkép: Szerkesztőség anno