Különös kormányinfó jó sok “nem tudommal”

Posted by

A csütörtöki kormányinfón a 24.hu újságírója arról kérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, hány kiskorú vett részt nemváltoztató műtéten Magyarországon, vagyis mi az a statisztika, amely szerint ez olyannyira releváns téma, hogy a gyermekvédelmi népszavazás öt kérdéséből három ezzel foglalkozzon. Gulyás erre azt válaszolta, nem tud konkrét számot mondani, a referendum célja egyébként is az, hogy a törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárásra reflektáljon. A hvg.hu-nak később azt is elmondta, hogy amennyiben az Európai Bizottság visszavonja a kötelezettségszegési eljárást, a népszavazás okafogyottá válik.
A miniszter állítása szerint a tervezett gyermekvédelmi népszavazás kampánya azért is fontos, mert az ilyen kérdéseket így meg lehet vitatni. Az már más téma, hogy nem vita kérdése az ügy, Magyarországon, összhangban a világszerte érvényes gyakorlattal, nemátalakító beavatkozásokat csak nagykorúakon lehet végezni Magyarországon. Ezt a Háttér Társaság is megerősítette a hvg.hu-nak. Gulyás Gergely után a családügyi miniszter helyettes államtitkára sem tudott válaszolni egy, a kormánynak fontos ügy kapcsán feltett kérdésre. Nem tud konkrétan olyan iskoláról vagy óvodáról, ahol népszerűsítenék a homoszexualitást, de ez nem jelenti azt, hogy nincsen ilyen – ezt válaszolta az RTL Híradó kérdésére Rácz Zsófia a fiatalokért felelős helyettes államtitkár.

Telex újságírója megkérdezte , hogy az idei Pride-on lesz-e fideszes képviselő. Nem tartom valószínűnek – válaszolta Gulyás Gergely, majd arra a kérdésre, hogy miért nem, a miniszter úgy válaszolt: Az érintetti kör nem fedi egymást, az én tudomásom szerint. Nincs metszet – mondta, mire a jelenlévő újságírók hangosan felnevettek. Nincs tisztában a kollégái szexuális orientációjával, de “a Pride nem arról szól, hogy ki, egyébként, milyen szexuális orientációval rendelkezik, hanem ki az, aki úgy gondolja, hogy ezt a nagy nyilvánosságban meg kell, hogy ossza”. A Telex újságírója erre feltette azt a kérdést, hogy “esetleg ki az, aki úgy gondolja, hogy ezért nem kell senkit sem üldözni?”, mire Gulyás úgy válaszolt, hogy “akkor mindannyian ott lehetnénk”, majd hozzátette, hogy az újságíró és az ő értelmezése a Pride-ról merőben eltér egymástól, és “ezzel kénytelenek lesznek együtt élni”.